Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

sreda, 15. maj 2019

AWAKE projekt

Ko si roko podata zdravstvo in umetna inteligenca

Da tehnologija in znanost rodita revolucionarne ideje in produkte, ni nič novega. Presenetljivo pa je, da je tesno sodelovanje slovenskih zdravnikov in zdravstvenih delavcev ter tehnoloških strokovnjakov v Sloveniji prineslo inovativen projekt, ki ima na tako mednarodni kot nacionalni ravni velik pomen. Še bolj nas navdušuje dejstvo, da bo ta revolucionarna ideja del letošnje NT konference.

Sodelovanje na tem posebnem projektu je nastalo v sodelovanju štirih partnerjev: podjetja 3fs d.o.o., Iryo d.o.o., Simulacijskega centra ZD Ljubljana in podjetja Microsoft, kot vodilnega proizvajalca očal za prikazovanje obogatene resničnosti. Glavni namen sodelovanje je ozavestiti, naučiti, usposobiti, ukrepati in rešiti življenja! To je tudi eno izmed glavnih sloganov in idej, ki so jih med sodelovanjem nosili ustvarjalci in kreatorji te revolucionarne ideje. 

Znanje in tehnologija sta pomembni postavki, ki pa ena brez druge ne moreta izkoristiti potenciala in priložnosti, ki jih svet prinaša. Zato sta tukaj, v sožitju prinesla obče koristen družben rezultat, saj z znanjem življenja rešujemo, tehnologija pa nam omogoča učinkovito posredovanje znanja.

Platforma AWAKE 

Gre za eno izmed prvih klinično preverjenih rešitev, ki posameznika s pomočjo obogatene resničnosti, usposablja za pravilno ravnanje v primeru nujnih stanj, na svetu. S pomočjo najsodobnejše tehnologije simulacijo približuje okviru neposredne prvo-osebne izkušnje, ki posameznika celostno pripravi na posredovanje v resničnem življenju. Simulacija je namenjena tako strokovni (medicinsko osebje) kot poklicni (reševalci, gasilci, policisti, varnostniki, pedagoški delavci) in laični javnosti (predvsem starši), ki ima dnevno opravka z nujnimi stanji.

Sestavljena je iz treh ključnih stvari, prva je obogatena resničnost, ki je v tem primeru izkušnja bolnišnične sobe, v kateri je hologram pacientke. Druga stvar so očala za prikazovanje obogatene resničnosti, kjer računalniška naprava z močjo razumevanja osnovnih prostorskih lastnosti in zmožnostjo umeščanja dvo ali tridimenzionalnih predmetov v primaren, analogni prostor. Gre tudi za osnovni pripomoček pri prikazovanju obogatene resničnosti. Zadnja in pomembna postavka, zaradi katere projekt deluje, pa je simulacija s pomočjo obogatene resničnosti. Analogno-digitalna izobraževalna izkušnja, ki s pomočjo očal omogoča prvoosebno izkušnjo in učenje, kako nanjo pravilno odreagirati. 

Načrti za prihodnost tega revolucionarnega projekta so veliki, tako, kot je velik tudi sam. Po zaključenem obdobju javne predstavitve bodo ustvarjalci projekta, namenili čas za povečanje števila simulacij nujnih stanj, razširitev nabora interakcij, integracijo tipal, ki bodo simulirala občutke dotika, integracijo platforme z novo različico Hololens očal in globalno trženje platforme.  

Tudi v praksi – simulacijsko vozilo na NTK!

Zagotovo pa se sprašujete, kaj vam bomo razkrili na NT konferenci o tem projektu? Ker se zavedamo pomena in družbene odgovornosti, bo platforma AWAKE (tudi v praksi) del programa NT konference. Na kratko boste lahko o njej slišali na Osrednjem dogodku, kjer bosta o sodelovanju spregovorila generalna direktorica Microsofta Slovenije, Barbara Domicelj ter Uroš Zafošnik, dipl. zn. mag. soc. del., vodja in koordinator SIM centra. Kasneje bo podrobno projekt predstavljen na vertikali Zdravstvo, tehnološki plati pa bo moč prisluhniti na tehnološkem delu konference in bo tako namenjen IT strokovnjakom. Hkrati pa bo na samem dogodku možnost tudi preizkusiti in videti, kako platforma deluje v živo, saj bomo namreč gostili simulacijsko vozilo, v katerem bo udeležencem na voljo izkušnja, kako odreagirati, ko prisostvuješ osebi, ki doživlja anafilaktični šok. 

Že imaš svojo kotizacijo? Če je nimaš, si jo priskrbi čim prej! Več na www.ntk.si.  

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.