Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

torek, 23. april 2019

Intervju z Lukom Manojlovićem, programskim vodjem tehnološkega dela 24. NT konference

"NTK je konferenca, ki jo hitro vzljubiš – pestrost izbire predavanj, obrobne aktivnosti, druženje in ne nazadnje dogodki so tisto, kar jo dela privlačno."

Multipraktik. Tako bi z eno besedo opisali Luko Manojlovića, programskega vodja tehnološkega dela 24. NT konference. Ne samo, da je Manojlović nosilec naziva MVP, in sicer za področje upravljanja oblačnih storitev in storitev podatkovnih centrov, je tudi uspešen in priljubljen predavatelj s preteklih NT konferenc kot tudi gostujoč predavatelj mednarodnih IT konferenc. Ponosen Novogoričan, inženir informatike, je zaposlen v svojem podjetju MA-NO d.o.o., in kot pravi sam, svoje delo opravlja s strastjo, prosti čas pa zapolnjuje s številnimi prostočasnimi dejavnostmi.
Po srcu tabornik, ki z veseljem zaigra na črno-bele klavirske tipke, prek najrazličnejših projektov ohranja stik tudi s kulturo, umetnostjo in izobraževanjem, pa tudi z lego kockami, saj je lansko leto pridobil naziv facilitatorja za LEGO® SERIOUS PLAY®. V Novi Gorici je izvedel in finančno podprl projekt brezžičnega interneta za celotno mesto, s čimer je različne možnosti omogočil tudi finančno šibkejšim.
Vse to in še več je Luka Manojlović – človek odprtega duha, ki po svetu hodi široko odprtih oči. Če ga boste uspeli dohiteti na 24. NT konferenci, ga pocukajte za rokav in se nalezite njegovega iskrenega navdušenja nad tehnologijo in družboslovjem – sam pravi, da se med seboj odlično dopolnjujeta. 

Do 24. NT konference nas loči mesec dni, urnik tehnoloških predavanj se dopolnjuje s svetlobno hitrostjo, še malo, pa se bomo srečali v Portorožu. Nam zaupate, o katerih tehnoloških novostih bo govora letos in katerih novih vsebin ne gre zamuditi?
 
V zadnjem letu je na trg s strani Microsofta prišlo precej zanimivih rešitev na praktično vseh področjih. Z bliskovito hitrostjo se razrašča paleta storitev na Microsoftovem javnem oblaku Azure, konec leta 2018 smo dočakali nov strežniški operacijski sistem Windows server 2019, kmalu za njim poštni strežnik Exchange 2019, v letošnjem letu orodje za upravljanje IT infrastrukture System center 2019, z vidika razvojnih orodij pa Visual studio 2019, ter pred kratkim nadgradnja oziroma transformacija Microsoft TFS strežnika v Azure DevOps server 2019. Letos pričakujemo tudi prihod novega Microsoft SQL strežnika 2019. Prav o vseh naštetih tehnologijah ter o sodobnih konceptih vzpostavitve sistemov ter obrobnih storitev bodo kolegi predavatelji spregovorili na NT konferenci.

Kar nekaj bo tudi praktično naravnanih predavanj in delavnic. Komu so namenjena, na katerih vsebinah bodo glavni poudarki in ali udeleženci lahko pričakujejo, da bodo na teh predavanjih dobili konkretne odgovore na izzive, ki jih še niso uspeli rešiti? 
Trudil sem se, da bi celotna programska shema zajemala predavanja, s katerih bi udeleženci odnesli čim več – za tiste, ki bi si želeli poglobljenih predavanj z določenega področja v NTK program, umeščamo delavnice oziroma podaljšanje sklope predavanj, ki celovito obdelujejo teme. Po navadi te oblike predavanj oziroma delavnic obiskujejo specialisti, ki se z določenim področjem ukvarjajo.

Rdeča nit letošnje konference je umetna inteligenca. Kako močno je le-ta vpletena tudi v tehnološki del predavanj? 
V programu konference je kar nekaj predavanj, ki prikazujejo rešitve – tu mislim predvsem na praktične primere, ki jih bodo na NTK predstavili Microsoftovi partnerji – kar nekaj je predavanj, kjer se bodo globlje obdelovali tehnični vidiki vpeljave umetne inteligence tako, da mislim, da bo vsak udeleženec lahko našel kaj zanimivega oziroma da mu bodo predavanja približala to tematiko, o kateri je v zadnjem času precej govora in bo gotovo vplivala na razvoj in tehnološke rešitve prihodnosti.

Tudi 24. NT konferenca bo postregla z ločeno vsebino za tehnološki in poslovni del predavanj. Kako pomembno je po vašem mnenju razumevanje odločevalcev, če želite direktorjev podjetij, o tehnologijah, ki nam že in nam še bodo krojila prihodnost kot tudi znanje o njih? Je dovolj, da zaupajo in prisluhnejo zgolj tehnično usposobljenemu kadru, ali je tudi njihovo razumevanje ključnega pomena za razvoj poslovanja?
V takšni razdelitvi vidim smisel – eno je večja slika o možnostih razvoja na poslovnem področju drugo pa tehnične rešitve, ki lahko k temu cilju doprinesejo. Tehnološke rešitve se rojevajo z bliskovito hitrostjo, prav je, da strokovnjaki s tehnološkega področja tesno sodelujejo s poslovnimi odločevalci – glede na to, da so pa ravno oni tisti, ki strateško zastavljajo poslovne odločitve mislim, da jim NT konferenca vsako leto prikaže smernice svetovnih trendov na tem področju.

Z lanskim letom ste prevzeli pomembno krmilo in prvič zapluli v viharne vode NT konference s pomembno nalogo – pripravo programa tehnoloških vsebin. Kako ste na podlagi lanske izkušnje zasnovali, nadgradili in dopolnili letošnji program? 
Kljub lanski izkušnji je NT konferenca velik zalogaj – vseeno govorimo o osrednji tehnološki konferenci s tradicijo z velikim številom udeležencev, predavateljev, predavanj … Tudi letos poudarjam, da bi program brez pomoči slovenskih kolegov Microsoftovih MVPjev težko sestavil, za kar se jim zahvaljujem.

Po kakšen ključu se odločite pri zasnovi programa, pri izbiranju predavateljev in pripravljenih vsebin? 
Trudim se, da bi predavanja bila kakovostna – za to je treba podrobneje pregledati vsebine poslanih predlogov, s kakšnim predavateljem opraviti tudi kakšen dodaten razgovor. Veliko predavateljev sicer poznamo že s prejšnjih NT konferenc in nekako vemo, kaj lahko od njih pričakujemo, ravno tako pri vsebini računamo na kolege predavatelje in MVPje iz Slovenije in tujine.

Kaj se vam zdi največji izziv pri zasnovi programa konference in katero znanje, izkušnje, so vam bili pri tem v največjo pomoč? 
Ko se spomnim nasvetov predhodnikov, ki so skrbeli za program in končni izgled urnika je prav slednji vir stresa programskega vodje. Uskladiti, da bodo predavanja imela smiselno zaporedje, da bi bilo prekrivanja tematik, čim manj je prava čarovnija. Seveda se do same izvedbe konference odvija kup aktivnosti in koordinacije, ki v končnici zahtevajo absolutno zbranost in osredotočenost na cilj – pripraviti dobro konferenco, ki bo zadovoljila merilom slovenske IT skupnosti.

NT konferenca gosti kar nekaj obiskovalcev, ki se vedno znova vračajo, ker jim konferenca postreže z zanimivimi tehnološkimi vsebinami, kot tudi s spremljevalnim programom. Kakšen pa bi bil vaš nasvet za obiskovalce, ki konferenco obiščejo prvič? Kako se odločiti, katera predavanja obiskati, da bodo od konference odnesli kar največ znanja in ga aplicirali v svoje delovno okolje? Česa poleg raziskovalnega duha, odprte glave in plesnih čevljev ne smejo pozabiti doma? 
NTK je konferenca, ki jo hitro vzljubiš – pestrost izbire predavanj, obrobne aktivnosti, druženje in ne nazadnje dogodki so tisto, kar jo dela privlačno. Kdor se nanjo podaja prvič, naj si predhodno podrobneje pogleda urnik, naj izkoristi čas tudi za druženje in nova prijateljstva. Včasih se skupina kolegov skupaj odloča, na katera predavanja bodo šli – včasih se razdelijo, nato pa med kosilom, na terasi ali po predavanjih razpravljajo o vsebini … Če bodo udeleženci upoštevali nasvet iz vprašanja v smislu stvari, ki jih potrebujejo, bo NTK zanje prijetno in koristno doživetje.

Da zaključiva v slogu spremljevalnega programa NT konference – kje vas bomo srečevali tekom konference, ob večerih, kje bomo najhitreje naleteli na vas, da vas pocukamo za rokav? 
Seveda bom tekom konference konstantno prisoten – panelno razpravo na temo varnosti tudi vodim v družbi treh odličnih strokovnjakov s tega področja poleg tega letos, ne morem iz svoje kože, da ne bi pripravil tudi kakšnega tehničnega predavanja. Vsem že vnaprej izrekam dobrodošlico in čim več uporabnih in prijetnih trenutkov na letošnji NTK.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.