Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

ponedeljek, 18. marec 2019

Luciano Floridi | Življenje v infosferi

Eden izmed osrednjih predavateljev na Osrednjem dogodku 24. NT konference bo svetovno (pri)znan Luciano Floridi. Italijan, ki poučuje na Oxfordski univerzi, se posveča etiki in filozofiji informacij. Aktiven je na različnih področjih, je prejemnik mnogih priznanj in nagrad ter ljubitelj šaha in skvoša.

Luciano Floridi je profesor filozofije in etike informiranja na univerzi v Oxfordu, direktor laboratorija za digitalno etiko pri Internetnem inštitutu Oxford in sodelavec na univerzi Exeter. Sodeluje tudi na Nacionalnem inštitutu za podatkovno znanost in je predsedujoči v svoji skupini, ki se ukvarja s podatkovno etiko. Poleg vsega naštetega, je tudi znanstveni sodelavec Centra za praktično etiko Uehiro in znanstveni sodelavec za informacijsko politiko Oddelka za računalništvo. A to še ni vse. Je tudi profesor na oddelku za ekonomijo Ameriške univerze v Washingtonu. Strokovnjak, priznan in spoštovan predavatelj - vse to je Luciano Floridi.

V svojih raziskavah se osredotoča predvsem na digitalno etiko – informacijsko in računalniško, ter filozofijo informacij in tehnologije. Zanimajo ga tudi druga področja, kot so epistemologija, filozofija, logika, zgodovina ter filozofija skepticizma. Je avtor več kot 150-ih člankov, ki so bili prevedeni v mnoge jezike. Med njegova najnovejša dela sodijo knjige, kot so Četrta revolucija - Kako infosfera (t. i. infosphere) preoblikuje človeško resničnost, Etika informacij, Filozofija informacij in še bi lahko naštevali …

Floridi se je rodil leta 1964 v Italiji, natančneje v Rimu, kjer je tudi obiskoval univerzo La Sapienza in diplomiral na področju filozofije. Magisterij in doktorat je končal na univerzi v Warwicku, na kateri je kasneje predaval, bil je tudi mladi raziskovalec, kar mu je omogočilo, da je nadaljeval z vsemi raziskavami, za katere je menil, da so pomembne.

Kasneje je poučeval različne predmete na raznih univerzah, študente je učil od antične filozofije do matematične logike. Floridi je tudi prejemnik mnogih nagrad, ki predstavljajo potrditev njegovega dela.

Filozofija informacij 

Floridi v svojih predavanjih večkrat poudarja dejstvo, da živimo v infosferi (t. i. infosphere), saj informacijska tehnologija dandanes obdaja svet. Digitalne tehnologije nam omogočajo, da smo v stiku z družbami na daljavo, prav tako nam omogočajo tudi združevanje nekdanjih ločenih idej na nove načine … Zagovarja tezo, da je znanje oblikovanje in da je filozofija končna oblika konceptualnega oblikovanja. Sprašuje se, kakšno družbo želimo oblikovati danes, v svetu, kjer prevladujejo digitalne tehnologije. Namreč, naredili smo velik preskok iz popolnoma analognega v vedno bolj digitalni svet. Meni, da bodo najpomembnejše spremembe nastale s tem, kako bomo le-tega vodili: socialno, kulturno, etično, pravno, politično …

Floridi deluje na inovativnem področju, danes poznanem pod imenom filozofija informacij, ki se mu je posvetil s teoretičnega in praktičnega vidika - logike in epistemologije, računalništva, IT-ja in humanistike. Prepričan je, da je informacijska pismenost potrebna, da lahko učinkovito uporabljamo računalnike ali pridobimo nepogrešljivo osnovno znanje za kritično razumevanje digitalne dobe. Slednje zagotavlja osnovo za filozofijo informacij, ki jo je mogoče ustvariti.  

Filozofija informacij, ki jo prakticira, si prizadeva za sistematično razumevanje celotne infosfere (ali resničnosti, ki jo vidimo z informacijsko-teoretične perspektive) skozi to, kar je opredelil kot konceptualni inženiring. Filozofija kot konceptualni inženiring je oblikovanje pravih idej, interpretacij in konceptualnih modelov, ki skupaj - kot sestavine v mehanizmu - razlagajo resničnost, v kateri živimo, in naše življenje v njej. Z upanjem, da izboljšamo oboje. 

Veliko zanimivega in poučnega o življenju v infosferi lahko pričakujemo tudi v okviru njegovega predavanja v sklopu Osrednjega dogodka, ki bo potekalo v sredo, 22. maja 2019, na že 24. NT konferenci.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.