Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 12. april 2019

NTK Poslovni dan

Pomemben del 24. NT konference bo že tradicionalno namenjen poslu in trendom, povezanimi s posebnimi področji, t. i. vertikalami. NTK Poslovni dan bo na sporedu drugi dan konference, v sredo, 22. maja. Po osrednjem dogodku v nabito polni dvorani Evropa, v družbi uveljavljene TV voditeljice Darje Zgonc in nepričakovanem srečanju 'umetne inteligence' in 'zdrave kmečke pameti', bomo dan nadaljevali nekoliko drugače, kot ste bili vajeni do zdaj. Že v dopoldanskih urah bomo glavne tehnološke in poslovne vsebine razdelili na dva dogodka, namenjena področju, ki vas zanima. Iz prve roke priznanih strokovnjakov boste ne glede na to, ali je vaš fokus usmerjen na tehnologijo ali poslovanje, izvedeli o najnovejših trendih in novostih s področja umetne inteligence.

V okviru NTK Poslovnega dne bomo gostili pomembne goste in prestižne predavatelje. Z nami bo govorec na osrednji slovesnosti in kasneje tudi pomemben del poslovnega dne, Luciano Floridi (Univerza v Oxfordu), Anke Den Ouden (regionalna generalna direktorica Microsofta), Marjan Šarec (Predsednik Vlade Republike Slovenije), Sergiy Detyuk (CIO, Metinvest B. V.), dr. Nikolaos Dimitriadis (Univerza v Sheffieldu) in Joacim Damgard (COO Microsoft Central & Eastern Europe).

V okviru poslovnega dogodka po osrednji slovesnosti bomo gostili tudi okroglo mizo, ki jo bo vodila Katja Geršak (izvršna direktorica, CEP). V okviru te priložnosti bomo pozdravili predstavnike podjetij SAP, IBM, Siemens ter Microsoft in skupaj odpirali pereča vprašanja in iskali odgovore na temo umetne inteligence. Spraševali se bomo, kaj nam omogoča umetna inteligenca danes, kje je Slovenija pri razvoju in uporabi umetne inteligence in pa kaj je slovenski doprinos v aplikativnosti umetne inteligence za gospodarstvo? 

Po dopoldanskem delu dogodkov bomo dan nadaljevali v poslovnem slogu – s trendi in rešitvami za posamezne vertikale. Največji poudarek bo tako namenjen proizvodnemu, finančnemu, energetskemu in pa javnemu sektorju, omenjenim področjem pa smo letos dodali še zdravstveni sektor. Katere bodo ključne vsebine in predstavljeni trendi pa v nadaljevanju.

JAVNI SEKTOR

Umetna inteligenca je skozi velika vrata vstopila v javni sektor v Evropi in drugod po svetu. Drug za drugim se vrstijo novi inovativni projekti in dobre prakse, ki spreminjajo pričakovanja, kaj vse zmorejo sodobne digitalne tehnologije. Kje pa smo na tem področju v Sloveniji?  

V pripravi so nov vladni načrt in smernice za uporabo umetne inteligence, ki se naslanjajo na evropsko direktivo in Evropsko zavezništvo za umetno inteligenco. V vsebinskem sklopu, posvečenem javnemu sektorju, nas bo zato zanimalo, kakšna je vloga države pri uvajanju najnovejših tehnologij. Kakšen vpliv ima ta na razširjenost in uporabo najnovejših tehnologij v družbi? Koliko je naš javni sektor sploh seznanjen s priložnostmi, ki jih prinaša umetna inteligenca, in ali lahko tudi v slovenskem javnem sektorju že najdemo inovativne projekte z umetno inteligenco? To so le nekatera vprašanja, na katera bomo iskali odgovore, da bi bolje razumeli, kako se spreminja javni sektor danes in kaj vse bo še prinesla prihodnost.

FINANČNI SEKTOR 

Kognitivne tehnologije in umetna inteligenca radikalno spreminjajo svet sodobnih financ. Uporaba umetne inteligence v bančništvu je že močno usidrana – mobilne bančne storitve s podporo umetne inteligence, inteligentne aplikacije s personaliziranimi in ustrezno kontekstualiziranimi rešitvami. Slednje lahko uporabniku na podlagi njegovega vedenja ponudijo vpoglede in nasvete o racionalnem ravnanju z denarjem. Avtomatizirana podpora uporabnikom s pomočjo umetne inteligence v primeru, ko UI-asistent vseeno ni sposoben podati odgovora, uporabnika še vedno lahko napoti na pravi naslov.

Primere avtomatizacije s podporo umetne inteligence bomo pokazali na primeru inovativne banke, seznanili se bomo z najsodobnejšimi partnerskimi rešitvami s tega področja, z nami pa bo tudi svetovno priznani nevroznanstvenik, ki že več kot desetletje uporablja spoznanja s področja nevroznanosti in vedenjske ekonomike pri vodenju, marketingu, komunikaciji in izobraževanju. Spoznali bomo, na kakšen način lahko finančna industrija uvaja v praksi spoznanja s področja nevroznanosti ter jih uspešno prepleta z umetno inteligenco. Živimo v najbolj vznemirljivih časih sodobnih financ, s tem se lahko strinjamo, a po vsej verjetnosti val največjih sprememb šele prihaja. Potrudili se bomo, da odgovorimo ali vsaj širše orišemo kje vse so področja in potenciali, kjer se obetajo prve ter predvsem prave priložnosti. 

ENERGETSKI SEKTOR 

Umetna inteligenca in energetska panoga imata veliko ponuditi druga drugi. Smo sploh pripravljeni na spremembe, ki jih prinaša energetska prihodnost? Kako močno lahko oklepanje preteklosti vpliva na učinkovito uporabo v energetiki v prihodnje? Ali je kritična infrastruktura res kritična in za katere dele te infrastrukture to velja? Stremeti k trajnostnemu energetskemu gospodarstvu in k uporabi obnovljivih virov za energetiko pomeni tudi optimizacijo stroškov in iskanje načinov za prihranek energije.

Umetna inteligenca, strojno učenje, uporaba modernih algoritmov in podatkovnih modelov nad velikimi količinami podatkov, ki jih ustvarja energetski sektor, bi morala prinesti pozitivne učinke. Predvsem v spremenjenih načinih dela v energetiki in dojemanja tržnih zahtev in potreb. Kako lahko vplivamo na spremembo miselnosti in dojemanja vloge akterjev v energetiki, da bi lahko učinkovito uporabili orodja, ki so že na voljo za boljše odločanje? 


ZDRAVSTVENI SEKTOR 

Umetna inteligenca je že desetletja v rabi tudi v medicini in v to panogo vedno znova prinaša revolucionarne nove možnosti. Nihče ni nikdar pričakoval, da bo diagnostično delo v medicini tako časovno potratno, a vsi se lahko strinjamo, da bližnjic žal ni, saj so ravno od diagnostike odvisni nadaljnji koraki obravnav pacienta. Pa vendar – pomoč je na vidiku!

Napredni algoritmi so že danes sposobni vizualne vzorce prepoznati z do deset odstotkov večjo natančnostjo kot zdravnik, ki bi imel teoretično na voljo neomejeno količino časa; v kardiologiji, na primer, pametne 'nosljive' naprave v realnem času beležijo podatke o srčnem delovanju, zaznavajo anomalije in preventivno sprožijo poziv k ukrepanju; pri operacijah v celjski bolnišnici sodelujejo tudi robotske medicinske roke – in to je le nekaj uspešnih primerov uporabe umetne inteligence v zdravstvenem sektorju. V sklopu vertikale zdravstvenega sektorja si bomo pogledali, kaj prinaša tehnologija in kje je zdrava meja, če govorimo o posameznikih, zdravnikih, na nasprotnem bregu pa o računalnikih in umetni inteligenci? Kakšna so prizadevanja države pri adaptaciji najnovejših tehnologij v zdravstvu? Kaj pa pomembnost podatkov? Kako pravilni, najnovejši podatki pacientov pomagajo pri sprejemanju pravilnih odločitev zdravljenja v ključnih trenutkih, k hitrejšemu postavljanju diagnoz, bolj kakovostnemu delu zdravnikov? Na vertikali zdravstvenega sektorja torej o tem, kako se bo umetna inteligenca v prihodnosti spreminjala, oziroma, kako že danes spreminja medicino in zdravstvo.

PROIZVODNI SEKTOR 

Kako se spoprijeti z izzivi in priložnostmi za transformacijo proizvodnje? Naš proizvodni, tradicionalno snovni svet v najbolj radikalni obliki spreminjajo digitalne tehnologije in zgolj intenzivno vlaganje v nove tehnologije in človeški kapital sta dolgoročni možnosti za v prihodnost orientirana proizvodna podjetja. Integracija tehnologij, ki temeljijo na umetni inteligenci, je kritičnega pomena za obstanek in razvoj proizvodnih podjetij. Zmožnost digitalizacije in pametne avtomatizacije proizvodnih procesov namreč dolgoročno zagotavlja stroškovno učinkovitost, pravočasen prihod produktov do klientov in specifično dodano vrednost vaših proizvodov.

Zakaj je s transformacijo proizvodnih procesov treba začeti že danes? V sklopu vertikale proizvodnega sektorja bomo gostili proizvodna podjetja, ki bodo iz prve roke razložila, zakaj so že začeli s transformacijo poslovnih procesov in zakaj je treba trendom slediti še hitreje kot v preteklosti. 

Zakaj na NTK Poslovni dan?

NTK Poslovni dan je namenjen predvsem vodilnim kadrom – odločevalcem, menedžerjem, generalnim in informacijskim direktorjem ter vsem drugim, ki želijo optimizirati procese v podjetju ter vpeljati ali se vsaj podučiti o možnostih uporabe umetne inteligence. 24. NT konferenca prav tako predstavlja prostor za mreženje, odlično priložnost za sklepanje novih poslov in spoznavanje potencialnih poslovnih partnerjev. Izkoristite priložnost, priskrbite si kotizacijo za NTK Poslovni dan in obogatite svoje znanje ter ga z novimi idejami prenesite v prakso v svoje podjetje!

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.