Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 19. april 2019

Panelna razprava na temo kibernetske varnosti

Panelna tehnološka razprava na temo kibernetske varnosti bo na sporedu v sredo, 22. maja, v družbi priznanih strokovnjakov za varnost. Na razpravi bodo svoje znanje in pogled na problematiko kibernetske varnosti delili Gorazd Božič (SI-CERT), Milan Gabor (Viris d.o.o.), Miha Pihler (Mikeji d.o.o.), panel pa bo povezoval Luka Manojlović (MA-NO d.o.o.).

O STROKOVNJAKIH 

Panelno razpravo bo otvoril Gorazd Božič, vodja nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente, SI-CERT. Božič že več kot 20 let deluje na področju kibernetske varnosti, vzpostavljanja in grajenja odzivnih kapacitet, leta 2017 je prejel nagrado za varnostnega inženirja leta. Na razpravi bo o kibernetski varnosti govoril iz širšega spektra problematike, skozi prizmo institucije, ki jo vodi, kot tudi o stališču države na kibernetske varnostne grožnje. 

Milan Gabor, certificirani etični heker, ki z veseljem analizira, kreka in heka razne informacijske sisteme, je lastnik in direktor podjetja Viris, s katerim drugim podjetjem pomaga izboljšati računalniško varnost in jim svetuje, kako naj se zavarujejo pred hekerskimi napadi. Gabor bo o problematiki govoril predvsem iz vidika delovanja v praksi in iz videnega na terenu – in kako se pred hekerskimi napadi pravzaprav zavarovati (če je to sploh mogoče). 

Prvi slovenski strokovnjak MVP za področje varnosti v Microsoftovih okoljih, Miha Pihler, je ta laskavi naziv prejel že leta 2004. Pihler ima dolgoletne izkušnje na področju varnosti v Microsoftovih okoljih in priznane številne najprestižnejše statuse, hkrati pa je tudi zelo cenjen in priznan predavatelj z dolgoletnimi izkušnjami – udeleženci NT konference so ga že večkrat ocenili kot enega najboljših predavateljev celotne konference. V panelni diskusiji bo predstavil, s kakšnimi problematikami se srečujejo podjetja na podlagi vidnega na terenu in kakšne so možne rešitve. 

GLAVNI POUDARKI PANELA

Na panelni razpravi bomo govorili o varnostnih praksah in priporočilih, ki se zelo hitro in korenito spreminjajo. Leta 2019 so le-te zelo drugačne in spremenjene v primerjavi s tistim, izpred šestnajstih let. Če še leta 2003 nismo niti pomislili na varnostne ukrepe, so le-ti danes samoumevni. Če vse skupaj predstavimo na zelo plastičnem primeru – si kdo danes še upa priznati nezaščiten RDP dostop do interneta? 

Tudi mala podjetja si ne morejo več zatiskati oči, saj so na udaru v enaki meri kot velika – kot primer lahko navedemo precej pogoste napade z izsiljevalski virusi (oz. CrypoLockers). Ob tem ne smemo pozabiti, da večina odvetniških pisarn spada med mala podjetja in samo upamo lahko, da imajo kibernetsko varnost urejeno mnogo bolje kot frizerski saloni, ki prav tako spadajo v takšno kategorijo podjetji. 

Ne nazadnje pa se samo spomnimo, koliko ponudnikov nas z vseh strani bombandira s produkti, za katere trdijo, da nudijo popolno varnost okolja samo s tem, da jih priključimo v svoje omrežje. Že iz napisanega lahko sklepamo, da je na kibernetsko varnost možno gledati iz neskončnega števila možnih zornih kotov in se o njej pogovarjati ure in ure. In prav je, da ji nekaj časa namenimo tudi v sklopu 24. NT konference. Pridružite se nam!

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.