Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 11. maj 2018

Panožno specifične vsebine na NTK Poslovnem dnevu

NTK Poslovni dan je na 23. NT konferenci na sporedu drugi dan konference, v sredo, 23. maja. Po osrednjem dogodku bomo dan nadaljevali v poslovnem slogu – s trendi in rešitvami za panožno specifične vsebine. Največji poudarek bo tako namenjen proizvodnemu sektorju, finančnemu sektorju, energetskemu sektorju in sektorju javnih storitev ter javnemu sektorju. Katere bodo ključne vsebine in predstavljeni trendi pa v nadaljevanju.

PROIZVODNI SEKTOR

 
Na predavanjih v sklopu proizvodnega sektorja bomo govorili o tem, kako kar najbolje izkoristiti že obstoječe in nove podatke v proizvodnji, iz katerih sledijo relevantne informacije za nadaljnje poslovne odločitve. Skozi predavanja in diskusijo bomo obravnavi teme glede povezovanja različnih silosov podatkov v proizvodnji ter zakaj in na kakšen način se IT in OT pospešeno integrirata v celovit sistem. Predstavljene bodo tudi obstoječe prakse in uspešne zgodbe, pripravljene v sodelovanju s partnerji. 

Preizkusite očala za mešano resničnost Microsoft HoloLens v živo na NTK

Predstavniki Skupine stroka.si vam bodo pokazali več scenarijev uporabe naprave HoloLens, ki so primerni za različne dejavnosti oz. vertikale. Lahko boste stopili v proizvodnjo in se naučili, kako poteka delo za tekočim trakom, se učili borilnih veščin ali lončarstva, spoznali anatomijo človeka, se šli arhitekta, ali pa enostavno lovili dinozavre. 

Uporaba Microsoft HoloLens v namene prenosa znanja in izobraževanja

Učinkovito in varno učenje ter uvajanje zaposlenih v delovno okolje s pomočjo očal Microsoft HoloLens

S pomočjo mešane resničnosti (mixed reality) si organizacije lahko zagotovijo učinkovit način učenja, boljši prenos znanja, ponovljivost učnih prikazov in poskrbijo za še boljšo usposobljenost zaposlenih za delo preden vstopijo v dejansko delovno okolje.

V organizacijah je ob uvedbi novih zaposlenih ali ob lansiranju novih produktov potrebno poskrbeti za učinkovit prenos znanja med zaposlenimi. Največkrat gre za fizični prenos znanja med zaposlenimi, kar za njih predstavlja precejšen vložek časa in odmik od nalog delovnega mesta. Pogosto se tako zgodi, da zaposleni določeno delovno mesto zapusti in je prenos znanja otežen ali do njega ne pride. Nekatere organizacije imajo interno izobraževanje urejeno s pomočjo zapisanih navodil, elektronskih ali video izobraževanj. Vse oblike so se v praksi pokazale kot učinkovite do neke mere. 

Lahko pa je podajanje znanja učinkovitejše, bolj vizualno privlačno, bolj otipljivo in varno. Govorimo o uporabi mešane resničnosti in združitvi realnih in virtualnih svetov za ustvarjanje novih okolij in vizualizacij, kjer fizični in digitalni objekti soobstajajo in omogočajo interakcijo v realnem času.

Kaj bo na razstavnem prostoru?
Prikaz konkretnih scenarijev uporabe očal MS HoloLens v praksi.
Vsaj udeleženec NT konference si bo lahko očala nadel in doživel izkušnjo mešane resničnosti
Delili bomo dobre prakse in primere, kakšni so scenariji uporabe v podjetjih, ki so primerljiva njihovemu

Neprekinjeno poslovanje z rezervno lokacijo v oblaku

V sklopu predavanj proizvodnja in storitve, se bodo predstavili tudi partnerji 23. NT konference, podjetje Brihteja, s predavanjem »Neprekinjeno poslovanje z rezervno lokacijo v oblaku«. Predavala bosta Simon Feldin (Brihteja) in Jure Podgornik (Kovintrade), kateri bodo glavni poudarki v sklopu predavanja pa v nadaljevanju.

Izzivi

Ali vaš IT sistem pokriva več lokacij?
Kaj se zgodi ob izpadu centralne lokacije? 
Ali je vaša centralna lokacija podvržena nevarnosti požara, poplave, potresa?
Vas je strah za vaš IT sistem v primeru takšne katastrofe?
Ali je izračun stroškov za izgradnjo rezervne lokacije pokazal preveliko številko?
Imate rezervno lokacijo, pa ne veste kako bi jo lahko celovito preverili?

Rešitev

Rezervna lokacija v oblaku je tehnično celovita in stroškovno učinkovita rešitev, pri kateri naročnik ne gradi lastne rezervne lokacije, nima potrebe po urejanju podatkovnega centra, in ne najema dragih komunikacij med centralno in rezervno lokacijo. Namesto tega zgradi rezervno lokacijo v oblaku, kjer strežniške kapacitete aktivira samo v primeru katastrofe na primarni lokaciji. Takšna rezervna lokacija omogoča enostavno in celovito testiranje, brez motenj v delovanju informacijskega sistema. Naša rešitev za rezervno lokacijo pa vsebuje tudi spisan celovit okrevalni načrt ter redno testiranje in dopolnjevanje okrevalnega načrta.

Prednosti

Nižji stroški od izgradnje lastne rezervne lokacije. 
Rezervna lokacija v oblaku je zelo skalabilna in brez omejitev navzgor. 
Strežniške kapacitete se koristijo samo ob testiranju ali v kritični situaciji (cenovna sprejemljivost).
Možnost celovitega testiranja brez motenj v delovanju informacijskega sistema. 
Redno dopolnjevanje okrevalnega načrta.

FINANČNI SEKTOR


Glavna tema, o kateri bo tekla beseda v sklopu predavanj finančnega sektorja, se bo nanašala na novo drugo direktivo o plačilnih storitvah (PSD2), ki predstavlja ključno pobudo evropskega regulatorja in odpira vrata bančnega trga za finteche in druga inovativna podjetja v večini držav Evropske unije. Namen odprtega bančništva je nadgraditi in razširiti paleto spletnih finančnih storitev za stranke ter spodbuditi povezave med podjetji, hkrati pa daje velik poudarek na inovativnosti storitev, plačilu v realnem času ter pozitivni uporabniški izkušnji. Ključno sporočilo bankam je, da regulativi ni treba zgolj slediti, da ni potrebno delovati le v skladu nujno potrebnega, temveč da regulativo sprejmejo do mere, da trčijo ob nov prodajni kanal in ga hkrati tudi odprejo. V sklopu sektorja si bomo ogledalu tudi srednjeročno napoved sprememb v sektorju ter na kakšen način trenutno deluje bančno okolje. 

ENERGETSKI SEKTOR IN SEKTOR JAVNIH STORITEV


V sklopu energetskega sektorja in sektorja javnih storitev bomo predstavili Microsoftovo vlogo pri reševanju problematike v energetskem sektorju, ki je do danes še ni bilo moč zaznati. Odgovorili bomo na vprašanje, kako se lahko skupaj s partnerskimi rešitvami in uporabo Microsoftove infrastrukture (Azure tehnologije) spopadamo s prihajajočo problematiko energetskega sektorja. Ena izmed obravnavanih tem bo tudi, kaj z vstopom na trg s seboj prinašajo RenTech podjetja, kot so Tesla, Amazon, Google in drugi, ki lahko predstavljajo konkurenco že obstoječim podjetjem na trgu. Ogledali si bomo tudi, kako uporabiti najnovejše tehnologije, kot so strojno učenje (ML), umetna inteligenca (AI), povezava z internetom stvari (IoT) in tehnologijo veriženja blokov (blockchain), pri učinkovitem napovedovanju porabe, še posebej v popolnoma spremenjenem porabniškem vzorcu, ki nastaja z obnovljivimi viri energije in seveda novimi porabniki, kot so električni avtomobili in zeleni načini ogrevanja. Poleg naštetega, bomo poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so, kako upravljati z novimi modeli Upravljanja s prekinitvami (demand – response), ki so vedno bolj aktualni pri poslovnih uporabnikih in kako se s poslovnimi in matematičnimi modeli odzvati, da bo možno ponuditi še boljše in predvsem personalizirane storitve. 

JAVNI SEKTOR 


Sprejemanje novih tehnologij, ki jih omogočajo oblačne storitve, je neizogibna spodbuda za krepitev moči posameznika, hkrati pa predstavlja tudi dostopnost do sodobnih tehnologij in razvoja javnega sektorja, kjer vlada predstavlja ključnega določevalca trendov. V sklopu predavanj s skupnim naslovom digitalni razvoj države, bomo govorili o smeri, v katero se premika Slovenija z vpeljavo digitalne preobrazbe, kako le-to podpira Microsoft, kako upravljati s podatki, v katerih smernicah država že deluje in v katere investira, katere oblačne storitve so že na voljo v javnem sektorju in kakšen je izkupiček z vpeljavo digitalne preobrazbe. Na vsa ta ključna vprašanja bomo odgovorili v prvem delu predavanj, nadaljevali pa z okroglo mizo. V sklopu okrogle mize bomo govorili o nadaljnjih projektih, ki so v načrtu države, razmišljali kako spodbuditi razvoj kompetenc poslovanja slovenskih podjetij, zakaj je pomembno investirati v platforme in kako bo to prispevalo, da Slovenija razvije boljše akademske kompetence že tekom univerzitetnega izobraževanja.

Zakaj na NTK Poslovni dan? 

NTK Poslovni dan je namenjen predvsem vodilnim kadrom – odločevalcem, menedžerjem, generalnim in informacijskim direktorjem ter vsem drugim, ki želijo optimizirati procese v podjetju ter začeti z digitalno preobrazbo. 23. NT konferenca prav tako predstavlja prostor za mreženje, odlično priložnost za sklepanje novih poslov in spoznavanje potencialnih poslovnih partnerjev. Izkoristite priložnost, obogatite svoje znanje ter ga z novimi idejami ter s podporo IT oddelka prenesite v prakso v svoje podjetje! 

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, YouTube, Instagram in Twitter.