Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

"Ne počnite tega doma!" pri razvoju programske opreme (seminar - 4. dan)

Sklop bo pokrival tipične slabe prakse in odločitve pri razvoju moderne programske opreme. Dejan, Matevž in Dušan bodo predstavili svoje videnje poteka razvoja, tehničnih in arhitekturnih odločitev, ki pogojujejo uspeh, hitrost in skalabilnost razvite rešitve. Rešitve bodo podane na podlagi realnih izkušenj s trga in kompleksnih projektov, na katerih se je izogibanje slabim praksam izkazalo za odločilno prednost. Agenda: 9:00 Introduction 9:15 Uvodni del; Matevž Gačnik, Dejan Sarka, Dušan Zupančič 10:30 Odmor 10:45 Podatkovni sloj; Dejan Sarka 12:00 Kosilo 12:45 Srednji sloj, Matevž Gačnik 14:00 Odmor 14:15 Uporabniški vmesnik, Dušan Zupančič 15:30 Summary + Q&A Dejan Sarka: Slabe prakse: podatkovni sloj Določene slabe prakse so kar precej znne tako med razvijalci kot administratorji podatkovnih baz. V delu seminarja, ki se dotika podatkovnega sloja, bomo spregovorili ne samo o znanih, amak tudi o nekaj manj znanih primerih slabe prakse. Del predavanja bo namenjen designu, kar pomeni, da ne bo vezan na konkreten sistem. Večji del predavanja pa bo usmerjen v slabo prakso pri uporabi SQL Serverja. Matevž Gačnik: Slabe prakse: srednji sloj V srednjem sloju se večkrat, in v zadnjem času v večini primerov, nahajajo klasični srednjeslojski objektni modeli, storitveni sloj in prepomnilniški sloj. Tudi v Microsoftovem svetu tehnologij obstaja strogo mapiranje obstoječih in prihajajočih tehnologij, glede na prej opisano razslojitev: ogrodje, WCF in nova linija tehnologij Windows Server AppFabric, ki združuje kompleksno gostovalno okolje, sheme persistiranja in predpomnenje v enoten produkt. Na predavanju si bomo poskušali predstavljati tipične napake, ki lahko iz dobre ideje pripeljejo v slabo prakso. Dušan Zupančič: Slabe prakse: uporabniški vmesnik Uporabniški vmesnik postaja v zadnjem času najpomembnejši odločitveni faktor uporabnikov za uporabo ali neuporabo neke programske opreme ali storitve. Poleg tega se raznolikost možnih izvedb neprestano povečuje. V tem predavanju si bomo ogledali nekaj izkušenj pridobljenih "na lastni koži" in nekaj drugih pristopov, ki so se pozneje izkazali za slabše. Analiza slabih primerov bo namenjena razumevanju tega, zakaj so se na videz dobri primeri izvedbe izkazali slabo. Tako vam tega ne bo potrebno početi doma :).

Dejan Sarka

Dejan Sarka je vodilni strokovnjak v Sloveniji na področju SQL Server-ja (OLTP) in analitskih (OLAP) rešitev. Dolgoletne izkušnje s postavljanjem in svetovanjem za poslovne sisteme ter analitske rešitve uspešno prenaša na tečajih slovenskim in in tujim udeležencem. V mednarodnem okviru predava predvsem drugim predavateljem. Je ustanovitelj Slovenskega združenja uporabnikov SQL Serverja in razvijalcev. Ima častni naziv MVP – Most Valuable Professional. Kot glavni avtor ali soavtor nastopa pri osmih knjigah za SQL Server 2005 in 2008 v angleškem jeziku, kot edini avtor pa za dva tečaja. Je tudi član podjetja Solid Quality Mentors, ki združuje izključno največje strokovnjake za SQL Server in .NET na svetu, sodeluje pa tudi pri delu za Inštitut za kakovost podatkov.  

Dušan Zupančič

RRC d.d.

Dušan Zupančič skozi vso aktivno kariero spremlja novosti na področju razvoja. Kot razvijalec in arhitekt je sodeloval na mnogih projektih, najbolj pa ga zanimata področji spletnih rešitev in varnosti. Microsoft mu je v letih 2006-2010 podelil naziv MVP za področje ASP.NET.  

Matevž Gačnik

GAMA SYSTEM d.o.o.