Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Pametni mobilni telefoni: Nevidni sovražnik

Služba postaja vse bolj mobilna. Zaradi tega se vse več zaposlenih za opravljanje vsakodnevnih nalog poslužuje tako pametnih mobilnih telefonov kot drugih mobilnih naprav. Z njimi sklicujejo spletne sestanke, dostopajo do službene pošte, prebirajo zaupne dokumente, si izmenjujejo neposredna sporočila in še bi lahko naštevali.Medtem ko osebne in prenosne računalnike varujemo z raznovrstnimi varnostnimi sistemi, na mobilne telefone in prenosne naprave enostavno pozabimo. In to kljub temu, da se na njih nahajajo vsa e-sporočila zaposlenih, gesla za dostop do domene, certifiakti za VPN dostope, dokumenti in še mnogo drugih zaupnih informacij.Ker je pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave precej enostavno ukrasti ali okužiti s škodljivo programsko kodo, jim je potrebno v okviru varovanja informacij posvetiti dovolj veliko pozornost. Časa za to pa je vedno manj. V letošnjem letu se pričakuje izjemen porast škodljivih programskih kod za mobilnike. Glavni razlog tiči v tem, da so mobilniki postali tako sredstvo za plačevanje kot sredstvo za opravljanje vsakodnevnih opravil.V okviru predavanje bodo prikazane tako ključne grožnje, ki jih prinašajo pametni mobilni telefoni in mobilne naprave kraja podatkov, lokalizacija zaposlenih, prisluškovanje, pošiljanje kratkih sporočil SMS in podobno ter ukrepe za njihovo obvladovanje zaščita končnih točk – šifriranje, protivirusna zaščita, požarni zidovi in podobno, procedure, pravilniki, izbira enotne platforme in podobno. Poleg tega bo izpostavljen še nadzor v luči skladnosti z varstvom osebnih podatkov ter kako je Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows phone odporen na tovrstne grožnje.

Matej Saksida

S&T SLOVENIJA

Matej Saksida je izkušen strokovnjak s področja varovanja informacij z opravljenim magisterijem na omenjenem področju. Svoje znanje je nadgrajeval z različnimi izobraževanji in si pridobil poglavitne mednarodne certifikate, kot sta certifikat Preverjeni vodja informacijske zaščite (Certified Information Security Manager, CISM) ter certifikat Manager informacijske varnosti in vodilni presojevalec sistema vodenja varovanja informacij ISO/IEC 27001:2005 (CiS). V enem izmed vodilnih podjetij na področju informacijske tehnologije S&T Slovenija so mu zaupali naloge vodenja informacijske zaščite S&T Outsourcing Centra, prav tako pa je svetovalec s področja informacijske varnosti za zunanje stranke. Kot vodja izvedbene ekipe je za S&T Outsourcing Center pridobil varnostni certifikat ISO/IEC 27001:2005.