Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Platforma za racionalno upravljanje porabnikov energije: Windows Azure in SignalR

Upravljanje pametnih domov ter na splošno upravljanje porabnikov električne energije (npr. javne razsvetljave) se z uveljavljanjem koncepta interneta stvari postopoma seli v oblak. Na takšen način lahko pocenimo stroške investicije ter omogočimo trženje storitev po različnih poslovnih modelih pri katerih uporabniki storitev niso nujno tudi plačniki le-teh. Poleg očitnih priložnosti je potrebno pri navedenem pristopu rešiti tudi marsikakšen izziv v povezavi z zanesljivostjo, odzivnostjo in varnostjo storitev. Predstavljamo prototip rešitve za racionalno upravljanje porabnikov energije na Windows Azure platformi. Komunikacija med napravami in oblakom v realnem času je realizirana z uporabo knjižnice SignalR, lokalna komunikacija med električnimi napravami poteka po električnem omrežju z uporabo PLC protokola, spletni in vmesniki za mobilne naprave pa so razviti v HTML5.

Dalibor Igrec

Margento R&D d.o.o.

Mag. Dalibor Igrec je raziskovalec in produktni vodja z več kot 15 letnimi delovnimi izkušnjami. Magistriral je iz področja avtomatike na Univerzi v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ima bogate izkušnje kot vodilni razvijalec na področju vgrajenih »embedded« sistemov in kot načrtovalec informacijskih sistemov na področju mobilnih aplikacij in telekomunikacijskih strežniških sistemov. V podjetju Margento R&D d.o.o. je zadolžen za vodenje razvoja sodobnih mobilnih transakcijskih sistemov in rešitev, ki temeljijo na sodobnih pametnih mobilnih telefonih (napravah), tehnologiji NFC in mobilnih aplikacijah. Na področju senzorskih sistemov deluje tudi kot habilitiran asistent z magisterijem na Fakulteti za energetiko v Krškem. Področja delovanja: - mobilne aplikacije za podporo mobilnim transakcijskim rešitvam, - razvoj komponent t.i. pametnega doma s podporo pametnih omrežij (smart grid) ter s produkti, ki pomagajo k energetsko učinkoviti rabi energije v gospodinjstvih, - razvoj merilnih celic za analizo smotrnosti postavitve vetrnih in solarnih elektrarn, - razvoj simulacijskih orodij za virtualno analizo obremenjenosti poljubnih procesnih sistemov z omejenim številom vhodnih kanalov ter omejeno procesno močjo, - razvoj elektronskih naprav z ultra-nizko porabo el. energije.  

Dejan Zilli

Nova Vizija

Dejan Zilli ima dolgoletne izkušnje kot razvijalec, arhitekt in projektni vodja na projektih razvoja različnih informacijskih sistemov temelječih na Microsoftovih tehnologijah. V preteklosti je predaval na več IT konferencah, med drugim tudi na NT konferencah. V zadnjem času dela tudi kot vodja projektov predvsem na razvojnih projektih, kjer moč in znanje združuje več komplementarnih organizacij.