Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Rešitve za zanesljivo napajanje podatkovnih centrov in IT infrastrukture

Vedno več aktivnosti vsakdanjega življenja je vezano na zbiranje, analizo in izmenjavo raznih podatkov. Podatkovni centri vseh velikosti in vrst postajajo bistveni del mnogih poslovnih procesov, ki se morajo odvijati neprestano brez zaustavitev. Takšno delovanje omogočata ustrezna programska in strojna oprema, delovanje slednje pa je odvisno od električne energije. Motnje in prekinitve v napajanju z električno energijo povzročajo zaustavitve procesov, izgubo podatkov in posla ter zamude pri ponovnem vzpostavljanju sistemov, v nekaterih primerih pa tudi okvare naprav. Za preprečevanje težav z napajanjem so na voljo naprave za napajanje brez prekinitev – UPS angl. Uninterruptible Power Supply, ki se že kar nekaj časa uporabljajo tudi za napajanje podatkovnih centrov in ostale opreme informacijske tehnologije – IT, ki ima v pogledu napajanja tudi nekaj specifike. Kolokacije, računanja v oblakih in koncentracije podatkovnih centrov še dodatno povečujejo zahteve po razpoložljivosti podatkovnih centrov. Z rastjo zahtev po razpoložljivosti podatkovnih centrov se spreminja arhitektura napajanja, klimatizacije in ostale infrastrukture, ki je nujna za zanesljivo delovanje podatkovnih centrov klasifikacija TIER 1-4. Za doseganje večje zanesljivosti in razpoložljivosti napajanja pogosto uporabljamo vzporedne redundantne vezave naprav, v novejšem času pa so zelo priljubljeni modularni, sestavljivi sistemi napajanja, ki so grajeni po vzorcu vertikalne paralele. Pogosto je napajanje podatkovnih centrov izvedeno v kombinaciji s statičnimi preklopnimi stikali angl. Static Transfer System za kritične porabnike brez dvojnih napajalnikov.Podana je primerjava izračunov zanesljivosti nekaterih rešitev, analizirana razpoložljivost različnih arhitektur upoštevajoč srednji čas med odpovedmi MTBF in srednji čas za popravilo MTTR.Prispevek ni univerzalni recept, kako zasnovati napajalno opremo podatkovnega centra, pač pa pregled in analiza možnosti, ki se ponujajo. Konkretna zasnova je odvisna od posameznih ciljev in zahtev.

Vinko Božič

Po izobrazbi magister elektrotehnike. Trenutno zaposlen v skupini Socomec kot razvijalec trgov in tehnična podpora pomembnim projektom na področju srednje in vzhodne Evrope. Ukvarja se s sistemi in napravami za napajanje brez prekinitev (UPS), usmerniki, razsmerniki, statičnimi preklopnimi stikali, generatorji in hibridnimi sistemi napajanja. V začetku je vodil prenos tehnologije proizvodnje UPS naprav - v okviru tega je delal v različnih oddelkih partnerskega podjetja Sicon v Italiji. V nadaljevanju je organiziral delo skupine za tehnično podporo prodajnih in poprodajnih aktivnosti za področje srednje in vzhodne Evrope. V času delovanja v okviru Socomec-Sicon je objavil nekaj strokovnih člankov, s področja zanesljivega napajanja brez prekinitev. Prva zaposlitev v podjetju Iskra mikroelektronika, kjer je v začetku deloval kot strokovni sodelavec za področje zanesljivosti in na koncu vodil laboratorij za kakovost in zanesljivost. V tem okviru usposabljanje v ZDA za področje mikroelektronskih tehnologij. Analiziral je zanesljivost delovanja mikrovezij, ugotavljal vzroke za nedelovanje in v sodeloval z razvojem in proizvodnjo ter predlagal spremembe za povečanje izplena in funkcionalnosti. Objavljal članke na temo metod za analize odpovedi, projektiranja vezij. V prostem času jadra, se vozi s kolesom, smuča, kajakira in je rad veliko na prostem.