Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Predstavitev dobrih praks

Jurij Bertok, Ministrstvo za javno upravo: Prenova informatike v državni upravi: Ministrstvo za javno upravo je v lanskem letu aktivno pričelo s projektom prenove informatike v državni upravi, katerega osnovni namen je izboljšanje stroškovne učinkovitosti informatike v državni upravi, ob sočasnem zagotavljanju razvoja in funkcijske pokritosti z možnostjo nadaljnjih aktivnosti v smeri konsolidacije informatike javnega sektorja. Na podlagi analize je Vlada RS potrdila ukrepe za prenovo na tem področju ter operativni program z opredelitvijo prioritet in možnostjo uvedbe sodobnih poslovnih modelov in rešitev. Prenova državne informatike prinaša standardizacijo in enotno arhitekturo, konsolidira infrastrukturo in prinaša njeno učinkovito upravljanje, predvideva enotno informacijsko varnost ter skupne nabave. Z reorganizacijo informatike v državni upravi je tesno povezana tudi vzpostavitev Državnega računalniškega oblaka (DRO) oziroma pomeni njen investicijski steber. S prvim pravim računalniškim oblakom v Sloveniji se odpirajo nove možnosti na področju izobraževanja, raziskav in razvoja. Pojavile se bodo potrebe po novih kadrih, odpirala se bodo nova delovna mesta, saj so za upravljanje oblaka potrebne nove veščine in nova znanja na področju programiranja, trženja, certificiranja, vzdrževanja itn. Omogočena bo modernizacija in ponoven zagon IT industrije v Sloveniji. Vzpostavili bomo model računalništva v oblaku, ki bo v lastništvu, obvladovanju in upravljanju države. Ključni elementi računalništva v oblaku so enotna arhitektura, virtualizacija in konsolidacija informacijske infrastrukture. Postopno je treba v informacijskih sistemih države opustiti uporabo tako imenovanih centralnih strežnikov, saj so neprimerni za predviden model računalništva in odločno predragi za zmogljivost, ki jo nudijo. Odpraviti je treba tudi računske centre po posameznih organih in vzpostaviti dva računska centra državne uprave: osnovnega in rezervnega. Marjan Papež, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije: Odprava krajevne pristojnosti za učinkovitejše izvajanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja: Na pobudo zavoda je bila z uveljavitvijo ZPIZ-2 s 1.1.2013 odpravljena krajevna pristojnost za priznavanje pravic na prvi stopnji. Pred tem je bilo o pravici odločeno na prvi stopnji na enoti zavoda, na območju katere je oseba, ki uveljavlja pravico nazadnje zavarovana. Z odpravo krajevne pristojnosti je dana možnost lažjega razporejanja dela i

Mark Pleško

Cosylab

Za nekatere sem high-tech podjetnik, za druge ekscentrik, ki živi v majhni vasici na Krasu. V resnici se samo trudim najti ravnotežje v življenju med delovnim uspehom, kvalitetnim časom z družino in nekaj malega zase. Večinoma sem se ukvarjal z eksotičnimi zadevami: bil sem balkanski prvak v smučanju na vodi, naredil sem doktorat iz jedrske in kvantne fizike ter MBA iz managementa na IEDC, sodeloval pri odkritju, kjer se materija spremeni v antimaterijo; zaposlen sem bil na Univerzi, Institutu Jozef Stefan, na tržaškem sinhrotronu; delal sem kot univerzitetni asistent, programer, znanstvenik; zadnjih 15 let sem podjetnik, so-ustanovitelj in direktor podjetja Cosylab, ki je zraslo v mednarodno podjetje s preko 100 zaposlenimi in je vodilno na svetu v svoji niši krmilnih sistemov za jedrske pospeševalnike.  

Rok Uršič

Instrumentation Technologies

Rok Uršič je podjetnik, investitor in mentor. Je direktor in ustanovitelj podjetja Instrumentation Technologies d.d., predsednik upravnega odbora in so-ustanovitelj podjetja Red Pitaya d.d. in predsednik sveta zavoda in pobudnik ustanovitve Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo COBIK. Profesionalno pot je začel kot raziskovalec in kasneje kot manager na raziskovalnih laboratorijih v Italiji, ZDA in Švici. Ima diplomo iz elektrotehnike Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.  

Jurij Bertok

Ministrstvo za javno upravo

Generalni direktor Direktorata za informatiko na Ministrstvu za javno upravo – Vodenje direktorata za področje informatike in komunikacij.  

Vesna Vodopivec

NLB d.d.

Vesna Vodopivec, direktorica sektorja za upravljanje s kadri in razvoj organizacije NLB, je od januarja 2011 opravlja funkcijo direktorice sektorja za upravljanje s kadri, marca 2014 pa je prevzela še področje razvoja organizacije v NLB. Njena glavna odgovornost je načrtovanje in izvajanje strategije razvoja človeških virov in organizacije, upravljanje sprememb na področju znanja in procesov, prav tako talentov in karier ter zagotavljanje skladnosti zaposlovanja in delovne zakonodaje v NLB Skupini. Pred tem je bila šest let zaposlena v podjetju Scania Slovenija, kjer je bila zadolžena za področje človeških virov, PR aktivnosti in promocijo prodaje. V letu 2014 je prejela pohvalo SZKO za zgledno izvedbo strukturnih sprememb v NLB na osnovi dobrih praks in odprto komuniciranje o tem. V aprilu 2015 je prejela prestižno nagrado »Kadrovska managerka leta 2015« s strani Planeta GV in SKZ-ja.  

Marjan Papež

ZPIZ

Marijan Papež je od 12. aprila 2005 generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Kot štipendist zavoda se je v zavodu zaposlil leta 1986, najprej kot pripravnik v AOP, potem v izvajanju zavarovanja kot referent za varstvo pravic in koordinator med izvajanjem in AOP, od 1991 vodja odseka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v območni enoti Maribor in od 1994 direktor te območne enote. Od 1992 do 2000 je bil tudi član upravnega odbora zavoda iz vrst delavcev. V letu 2009 je bil imenovan v krovno delovno skupino za pripravo ZPIZ-2 in kasneje tudi v delovno skupino. Kot strokovnjak za področje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja je aktivno sodeloval tako v postopku priprave kot tudi v postopkih sprejemanja pri na referendumu padlem, in pri sedaj že veljavnem, ZPIZ-2. Po sprejetju ZPIZ, ZPIZ-1 in ZPIZ-2 je vodil in sodeloval pri številnih predavanjih, seminarjih, posvetih, delavnicah, za najrazličnejši krog slušateljev. Piše tudi članke in komentarje s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja.  

Marjan Hribar

UNWTO - Svetovna turistična organizacija