Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Nujnost odličnih specifikacij in kako jih zapisati

Predpogoj za dolgoročni uspeh katerega koli projekta je čim boljše zajetje uporabniških potreb in zapis le-teh v funkcionalno specifikacijo. Brez te bomo težko merili uspešnost izvedbe, se pogajali z naročnikom in vzdrževali rešitev. Žal še vedno obstaja veliko ekip, ki ta korak preprosto izpusti in direktno skočijo na kodiranje. Izkušnje kažejo, da ni učinkovitejšega načrtovanja in modeliranja kot z uporabo naravnega opisa domene. Naravni jezik nam omogoča tudi hitrejše odpravljanje nelogičnosti že preden pridemo do razvoja, kar je veliko cenejše. Med nami so tudi ekipe, ki specifikacijo zapišejo in je sama sebi namen, kajti zapisana je v obliki, da jo je nemogoče obvladovati in iz nje razbrati, kaj sploh rešujemo naročniku, kaj šele da bi bila “navodila” za izvedbo in verifikacijo. Res je, da vsak projekt zahteva drugačen pristop in zato so tudi funkcionalne specifikacije v drugačnih oblikah, ampak naj bodo žive in naj odražajo dejansko potrebo in implementacijo. Cilj predavanja je predstaviti, zakaj so funkcionalne specifikacije pomembne, kakšni so slabi in dobri primeri ter navodila za pisanje specifikaciji. Predstavil bom več načinov pisanja specifikaciji, njihove prednosti in slabosti. Predstavil bom tudi orodja, ki podpirajo učinkovito zapisovanje in obvladovanje specifikaciji.

Miloš Cigoj

Parsek d.o.o.

Na takšen ali drugačen način se z razvojem programske opreme ukvarjam že odkar sem jih imel 13. V moji karieri sem pokrival prav vse vloge v razvojnem ciklu programske opreme zato dobro poznam vse plati te umetnosti. Trenutno sem vodja kakovosti v podjetju Parsek d.o.o.. Dolga leta sem sodeloval pri razvoju ERP rešitev in rešitev za energetski sektor. Zadnje čase se pa ukvarjam z različnimi projekti za zavarovalništvo, bančništvo in zdravstvo.