Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Podatki med ognjem in ledom - računalniška analiza vsebine svetovno uspešne knjižne serije

V knjigi (in seriji) Igra prestolov najdemo vse, od ljudi do velikanov, zmajev in hodcev. Kako se v tej druščini znajdejo algoritmi? Bodo kos zvitim spletkam, goli moči, ognju in ledu? Računalniku smo v branje dali znano knjižno uspešnico in sedaj si bomo pogledali, kaj se je v knjigah v resnici dogajalo. Tako kot je za junake knjige izrek "Zima prihaja" neizpodbitno dejstvo, pred katerim si ne gre zatiskati oči, gre podobno s podatki. Vse okoli nas so in sproti nastajajo. Vemo, da jih nekateri že zajemajo, nekateri celo s pridom izkoriščajo. Kako postati eden od slednjih? Sodobna orodja omogočajo obdelavo podatkov na način, ki bi še pred nekaj leti veljal za neverjetnega. Analiza besedil ni čisto nova. Je pa v zadnjem času dozorela do te mere, da jo že lahko uporabimo v vsakdanjih opravilih, in predvsem je postala zelo dostopna. Največkrat za uporabo žal izvemo v povezavi z represivnimi organi, ki želijo prestreči vsako našo besedo, ker tako menda onemogočajo kriminalne in teroristične združbe. Vendar ima razpoznavanje besedila in razumevanje vsebine mnogo veliko bolj prijaznih uporab. Pogledali si bomo nekaj primerov, za ilustracijo pa tudi pokazali, kaj je iz 5.000 strani dolge sage Georga R.R. Martina »Pesem ledu in ognja« izluščil računalnik.

Jože Marinček

Agito d.o.o.

Mag. Jože Marinček je po končanem študiju na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani znanja nabiral kot asistent na fakulteti ter mladi raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Kasneje je kot svetovalec ter projektni vodja pridobil širok spekter praktičnega znanja z različnih področij informacijskih sistemov. Ima več kot 15 let izkušenj pri razvoju napredne programske opreme za slovenska in mednarodna podjetja, pri čemer je svoje zanimanje še posebej usmeril na področje napredne poslovne analitike – zbiranja, priprave, obdelave in predvsem interpretacije poslovnih podatkov. Jože v podjetju Agito dela kot tehnični vodja projektov in vodja področja poslovne analitike. Pridobljen ima certifikat Microsoft Certified Professional in sedaj tudi naziv Microsoft P-Seller (P-TSP) na področju strojnega učenja.