Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Podatkovna inteligenca na podatkih Supervizor KPK in ostalih javnih virov

Erar (Supervizor) Komisije za preprečevanje korupcije je revolucionarna spletna aplikacija, ki omogoča vpogled v porabo sredstev Republike Slovenije in pripadajočih javnih institucij. Na spletni strani http://erar.si/ je tako mogoče videti vse transakcije posameznega poslovnega subjekta, plačnika ali prejemnika, od leta 2003 do danes. Težava aplikacije Supervizor pa je v tem, da ne omogoča agregatnih pregledov, tudi zaradi količine transakcij, ki jih je več kot 100 milijonov. Tako smo v podjetju Neolab s pomočjo surovih podatkov, ki so na voljo v okviru projekta Supervizor, ter podatkov drugih javno dostopnih virov pripravili analitično okolje OLAP, ki omogoča veliko širše in bolj nazorno pregledovanje podatkov javne porabe kot Supervizor. Podatki namreč postanejo veliko bolj zanimivi, če se jih oplemeniti z drugimi dosegljivimi zbirkami, kot so tiste Ministrstva za finance, Ajpesa, Sursa, Pošte Slovenije, Banke Slovenije, Wikipedie in ostalih. V tej točki imamo pripravljen prototip analitičnega okolja, za katerega upamo, da ga bomo lahko v kratkem ponudili v uporabo raziskovalnim novinarjem in širši javnosti ter tako pripomogli k večji transparentnosti delovanja naše države.

Grega Stritar

Neolab d.o.o.

Grega Stritar je podjetnik, sistemski arhitekt, bloger in geek, trenutno situiran v Ljubljani. Kot direktor podjetja Neolab se ukvarja z razvojem poslovnih programskih rešitev za stranke, včasih pa se loti tudi kakšnega bolj raziskovalnega oz. startup projekta.