Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

IoT rešitve za ob- in pod- vodne postavitve za namene okoljskega monitoringa

Spremljanje okoljskih sprememb s pridobivanjem informacij v realnem času, je ključno za ustvarjanje takojšnjih odgovorov na hitre podnebne spremembe. V predavanju bom predstavil rešitve za spremljanje kvalitete vode, višine valov in monitoring življenja pod in nad vodno gladino vodo ter najboljše pristope k razvoju IoT sistemov za oddaljena in težavna območja, izven okvira pametnih mest. Pogledali si bomo tudi rezultate, ki jih dosega LoRa tehnologija v postavitvah blizu ali pod vodo ter dve IoT rešitvi iz prakse. Prva je boja za spremljanje višine valov z LoRaWAN in Lacuna Space LoRaWAN satelitsko povezljivostjo, ki je primerna za postavljanje gostih senzorskih omrežij na morju in omogoča pridobivanje granularnih informacij po cenovno dostopnih cenah. Druga pa so vzdržljive in vodo odporne kamere in sledilne naprave ogroženih želv, ki se uporabljajo za spremljanje njihovega premikanja, prehranjevanja, obnašanja, z namenom oblikovanja boljših strategije za njihovo zaščito. Naprava lahko posname do 10.000 fotografij ali 1200 minut video posnetka v globinah do 500 m. Uporaba računalništva na robu pa omogoča da naprava posnetke sprocesira lokalno, determinira dogodke ali prisotnost objektov in ko pride na vodno gladino pošlje zbrane meritve v kompaktni obliki preko LoRaWAN omrežja. Tako oblikovana rešitev zagotavlja varčevanje z energijo in pasovno širino, kar omogoča postavitve tudi na najbolj odročnih območjih našega planeta. Obenem so rešitve neposredno inetgrirane z Azure sistemom za zbiranje podatkov.

Luka Mustafa

FABRIKOR, d.o.o.

Luka Mustafa je ustanovitelj in vodja inovacijskega laboratorija IRNAS, v katerem se specializirajo za razvoj ‘future-proof’ naprednih aplikativnih sistemov, od brezžičnih optičnih komunikacij, IoT naprav za specializirane uporabe do 3D bioprintinga. Poleg tega promovira in postavlja odprta brezžična omrežja pri wlan slovenija in upravlja nacionalne in mednarodne brezžične hrbtenice. Na University College London zaključuje doktorski študij in je član Shuttleworth Foundation Alumni.