Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Tehnologija in družba

ZAŠČITIMO NAŠO DIGITALNO PRIHODNOST // Kaja Ciglič, Senior Director, Digital Diplomacy, Microsoft TRENDI SODOBNE MOBILNOSTI // dr. Tadej Smogavec, vodja trajnostne mobilnosti, Petrol Cestni promet postaja eden izmed ključnih izzivov sodobne družbe, saj ustvarja kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi. Podjetja so v dvomih, ali ohraniti obstoječe oblike mobilnosti ali slediti sodobnim trendom, ki s sabo prinašajo številne izzive. Petrol se je pripravil na spremembe in postal pomemben partner podjetjem pri prehodu v trajnostne oblike mobilnosti. ALI JE KIBERNETSKA VARNOST NEREŠLJIV PROBLEM? // Metod Platiše, produktni vodja za kibernetsko varnost, Telekom Slovenije Če je kibernetska varnost nerešljiv problem in če je razvoj digitalne družbe odvisen od kibernetske varnosti smo v resnih težavah. Ali je situacija res tako brezizhodna? KAKO OHRANITI ČLOVEKA V ČASU DIGITALNE PREOBRAZBE // dr. Dan Podjed, antropolog, Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU Ljudje pred zasloni in s pametnimi napravami preživimo vse več časa, tehnološki pripomočki, s katerimi sobivamo, pa zaznamujejo naše načine dela, šolanja, druženja … Pandemija covida-19 je mnoge procese t. i. digitalne preobrazbe še pospešila, sočasno pa se je začela transformirati srž družbe, ki je postala bolj atomizirana. Kakšen človek nastaja med to preobrazbo? Je to napredni Homo deus, o katerem je razmišljal Harari? Ali morda zapečkarski Homo covidensis, torej kovidski človek, ki bo večino dneva preživel pred zaslonom? Ali pa bomo med preobrazbo ohranili Homo sapiensa, torej mislečega človeka, in razvili bolj humana tehnološka orodja, ki bodo ljudem v pomoč in podporo, namesto da jih bodo omejevala in zasvojila? PAMETNA SOSESKA: MLAKA PRI KRANJU // Andraž Logar, direktor in ustanovitelj, 3fs Mestna občina Kranj je dve leti nazaj povabila tehnološka in infrastrukturna podjetja v peskovnik sodelovanja na področju razvoja pametnega mesta. Peskovnik, kjer se skoraj utopično srečajo: najmodernejša tehnologija, agilni pristopi k delu, različne oblike pravnih oseb in javni sektor. Pro bono. Rezultat? Vrhunski.

Kaja Ciglič

Microsoft

Kaja leads Microsoft’s work on digital peace, focusing on encouraging international peace and stability online. Previously, she worked on the company’s international cybersecurity policy work. Before joining Microsoft, Kaja led the APCO Worldwide’s technology practice in Seattle, and worked as a director in APCO Worldwide’s Brussels office. She holds a BSC in international relations and history, and a MSC in European politics, both from the London School of Economics.  

Metod Platise

Telekom Slovenije, d.d.

 

Tadej Smogavec

Petrol d.d.

 

Dan Podjed

Znanstvenoraziskovalni center

Dan zase pravi, da je profesionalni voajer. Opazovanje, ugotavljanje in razumevanje človeka je osnova njegovega poklica – je namreč etnolog in kulturni antropolog, ki ga na njegovi raziskovalni in akademski poti zanima predvsem sodobni čas in vsakdanje teme. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je habilitiran kot docent za področje kulturne in socialne antropologije. Za svoje raziskovalno delo je leta 2011 prejel priznanje Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS za izjemne znanstvene dosežke s področja antropologije in etnologije, leta 2008 pa priznanje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani za posebne dosežke. Je soustanovitelj mednarodne konference “Why the World Needs Anthropologists” in avtor knjige z istim naslovom.  

Andraž Logar

3FS d.o.o.