Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij
Arhiv predavanj

Praktični prikaz zaznave kibernetskega napada v realnem času

V izmišljenem scenariju kibernetskega napada izkoristimo varnostno ranljivost v omrežju. Napadalci to ranljivost izkoristijo za vstavljanje zlonamerne skripte, ki gostuje na napadenem strežniku. Z vstavljenimi zlonamernimi skriptami se napadalci uspešno povežejo s sistemom in pridobijo nedovoljen dostop do njega. S pomočjo te povezave pridobijo nadzor nad omrežnim sistemom in začnejo izvajati različne ukrepe zlonamerne narave. Ko napadalci pridobijo občutljive podatke domenskega administratorja, jih lahko uporabijo za izvedbo nedovoljene prijave v domenski kontroler. To napadalcem omogoča, da pridobijo popoln nadzor nad domenskim okoljem in omogočijo možnost izvajanja škodljivih dejanj. Pri predstavljenem scenariju gre za izmišljen primer napada, ki prikaže, kako lahko kibernetski napadalci izkoristijo varnostne pomanjkljivosti v omrežju in sistemih ter kako lahko z zlorabo pridobljenih podatkov povzročijo obsežno škodo. Takšni scenariji poudarjajo pomembnost varovanja omrežij, strojne in programske opreme ter vzdrževanja najvišjih standardov kibernetske varnosti za zaščito pred takimi napadi.

Dalibor Vukovič

Telekom Slovenije, d.d.

Dalibor Vukovič je pri Telekomu Slovenije specialist za kibernetsko varnost z več mednarodno priznanimi certifikati. Ima več kot 20 let delovnih izkušenj v IKT-sektorju. Ukvarja se z razvojem in implementacijo novih varnostnih produktov tako v zasebnem kot tudi javnem sektorju, kar vključuje največje delovne organizacije, kritično infrastrukturo in državne institucije. Je avtor več člankov in prispevkov na strokovnih konferencah in predavatelj s področja kibernetske varnosti. Raziskovalno se ukvarja z metodologijo OSINT in napovedjo kibernetskih napadov.  

Žan Urbančič

Telekom Slovenije, d.d.

Žan Urbančič je pri Telekomu Slovenije Pentester in specialist za kibernetsko varnost s širokim naborom veščin ter strokovnega znanja pri izvajanju varnostnih pregledov in testiranju rešitev, kot so: Cyber Threat Inteligence, XDR, SIEM, SOAR, Advanced Email Security, MDM, Network Detection and Response. Nenehno se zavzema za sledenje najnovejšim tehnikam in ranljivostim, kar mu omogoča, da lahko proaktivno varuje sisteme in podatke pred nastajajočimi grožnjami. Nabira izkušnje pri preizkušanju in uvajanju rešitev za razširjeno zaznavanje in odzivanje na kibernetske grožnje, prav tako se ukvarja z upravljanjem informacijske varnosti in dogodkov na različnih platformah. Ima veliko izkušenj pri identificiranju ranljivosti, analizi podatkov in izvajanju proaktivnih varnostnih ukrepov za zmanjševanje potencialnih tveganj.  

Janez Peršin

Telekom Slovenije, d.d.

Pri Telekomu Slovenije sem specialist za kibernetsko varnost z več mednarodno priznanimi certifikati. Imam več kot 15 let delovnih izkušenj v IKT-sektorju. Ukvarjam se z izvajanjem penetracijskih testov in je specialist za kibernetsko varnost s širokim naborom veščin ter strokovnega znanja. Implementiram nove varnostne rešitve tako v zasebnem kot tudi javnem sektorju, kar vključuje največje delovne organizacije, kritično infrastrukturo in državne institucije. Poleg tega sem avtor več člankov in prispevkov na strokovnih konferencah in predavatelj s področja kibernetske varnosti.