Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

sreda, 08. september 2021

Predavanje NB-IoT ali LTE-M | Boštjan Snoj, A1

Tehnološke razlike med NB-IoT in LTE-M tehnologijama ter čemu je vsaka namenjena. Ključna vprašanja, ki si jih moramo zastaviti pri izbiri, ter najpogostejše napake, ki jih naredimo pri razvoju IoT modulov.

V svetu se je v zadnjem času uveljavila tehnologija, ki omogoča pokrivanje večjih površin in manjšo porabo energije (Low Power Wide Area (LPWA)). Razvoj naslednjih generacij IoT rešitev z uporabo novih tehnologij je tako že v teku. Dva dobro poznana 3GPP standarda NB-IoT in LTE-M se običajno izbirata glede na zahtevan način uporabe. Omrežja 5G bodo podpirala tudi NB-IoT in LTE-M, zato formalno sodita med mobilna omrežja pete generacije (5G) oz. je njuna postavitev korak proti 5G v delu mMTC (massive Machine Type Communications). Namen tehnologije mMTC je zagotoviti povezljivost velikega števila naprav, kot so tipala/senzorji, ki (običajno) občasno prenašajo in sprejemajo majhno količino podatkov. Poglavitna zahtevana zmogljivosti v okviru mMTC je tako omogočanje visoke gostote povezav, do 1 milijona naprav na kvadratni kilometer, kar je 10-kratnik največjega števila povezanih naprav, ki je trenutno možen pri 4G LTE.

A1 Slovenija je v začetku julija letos, kot prvi v Sloveniji omogočil LTE-M tehnologijo, medtem, ko smo lastnosti NB-IoT v podjetju začenjali spoznavati že davnega januarja 2018 in je bil tako tudi komercialno dostopen mnogo prej.

Obe tehnologiji nudita odlične možnosti vsem panogam, ki potrebujejo pokrivanje širokega območja in hkrati zelo nizko porabo energije, kar omogoča baterijsko napajanje le teh. Kljub veliki sorodnosti, obstajajo tudi ključne razlike, ki vplivajo na izbiro primerne tehnologije glede na posamezni primer uporabe.

Predavanje Boštjana Snoja je na voljo tukaj.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.