Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

sreda, 31. avgust 2022

9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku | Crayon

Velika rast uporabe storitev v oblaku ne kaže znakov popuščanja. Slaba stran velike rasti je (pre)velika poraba storitev v oblaku. Po oceni podjetja Gartner bodo podjetja tako porabila do kar 40 % več. Preberite Crayonov vodnik »9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku«.

Optimizacija IT stroškov je proces stalnega ocenjevanja in prilagajanja vseh virov v oblaku. Zelo hiter razvoj in včasih nenadzorovano uvajanje novih tehnologij so vplivali tudi na rast stroškov tudi zaradi neproduktivne porabe virov v oblaku. 

Poraba v oblaku raste 

Velika rast uporabe storitev v oblaku ne kaže znakov popuščanja. Slaba stran velike rasti je (pre)velika poraba storitev v oblaku. Po oceni podjetja Gartner bodo podjetja tako porabila do kar 40% več. Takšna neproduktivna poraba se kaže na več načinov: 

  • Nakup IT sredstev, ki ostajajo neizkoriščena.
  • Neizkoriščenost avtomatizacije, ki jo ponuja oblak. 
  • Neprimerne rešitve za shranjevanje glede na potrebe podjetja. 
  • Spregledani popusti na licence in storitve. 

Takšni primeri ne omogočajo popolne izkoriščenosti storitev v oblaku. Da bi se jim izognili, je potrebna skladna strategija upravljanja sredstev v oblaku in programske opreme za celotno IT okolje. 

Kompleksnost večoblačnih okolij 

Kompleksnosti okolij v oblaku se ne moremo izogniti. Če na primer uporabljate storitve v Azure in AWS, boste delali v dveh različnih okoljih. Za to boste potrebovali različne veščine in ljudi. Za upravljanje dveh okolij boste imeli dve dostopni točki. 

Licence za IT sredstva in programsko opremo so zapletene. Če k temu dodamo še več okolij v oblaku, se zapletenost poveča še za nekajkrat. Cene, paketi licenc in pravice uporabe se nenehno spreminjajo. Podjetja se lahko v tem izgubijo. Ker je temu težko slediti, promocije in spodbude ostajajo neizkoriščene. 

Pogostokrat se za nove projekte vzpostavi nova infrastruktura v oblaku in nakupi nove licence, pri tem pa se ne preveri, kaj je že na voljo. Razlog je v omejenem nadzoru nad storitvami v oblaku. Neustrezno upravljanje v novem okolju v oblaku ima finančne posledice. 

9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku 

Crayonov praktični vodnik zajema najpomembnejše vidike optimizacije IT stroškov. Pomagal vam bo pri zmanjšanju stroškov infrastrukture in vzdrževanja, doseči zahteve zmogljivosti in razširljivosti ter omogočiti pravočasne odločitve na podlagi podatkov. Preverite »9 nasvetov za optimizacijo IT stroškov v oblaku« in sodelujte v nagradni igri za e-skiro.

Vabimo vas tudi, da jih obiščete na Crayonovem razstavnem prostoru na NT konferenci, saj si z obiskom povečate možnost v žrebanju za e-skiro. 

O Crayonu 
Crayon svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno in varno digitalno transformacijo. Na voljo imajo več kot 2.000 strokovnjakov za programsko opremo, oblak, kibernetsko varnost in umetno inteligenco pripravljenih na vaše IT izzive.  Crayon, celovite IT rešitve, crayon.com/si, info.si@crayon.com  

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.