Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

torek, 19. februar 2019

Barbara Domicelj | Smo pripravljeni na izzive, ki jih prinaša umetna inteligenca?

Barbara Domicelj | Generalna direktorica, Microsoft Slovenija

Ob misli, da bodo človeške naloge lahko v večini prevzeli računalniki in stroji, saj nas bodo na mnogih področjih dela le ti zlahka nadomestili, nas pogosto kar malo zmrazi. Toda, če pomislimo, da nas bodo nove tehnologije, povezane z umetno inteligenco, popeljale do napredka in novih možnosti za posel in učenje, lahko ostajamo optimistični.   

Ni torej presenetljivo, da je bila tema, ki močno buri duhove, letos izbrana za ključno na 24. NT konferenci v Portorožu. Tudi v Sloveniji smo namreč vse bolj naklonjenim naložbam, ki so povezane z razvojem umetne inteligence. Čeprav se nam je pred časom zdela nekaj nedosegljivega, nerealnega, pa je dandanes že postala del našega vsakdana. Tudi Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsoft Slovenija, je prepričana, da smo na stopnji, ko je umetna inteligenca končno prestopila meje raziskovalnih laboratorijev in teoretičnih razprav. V enem izmed člankov je tudi poudarila, da imamo v Sloveniji verjetno največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca na svetu. Ampak, je to za napredek dovolj? Pogosto bi nam naj manjkalo drznosti in poguma pri uvajanju sprememb, ki so narejene ob ustvarjanju digitalne preobrazbe. Prav tako tudi zadržan odnos do novosti ne prinaša pričakovanega napredka, zato bi morali biti bolj odločni z namenom, da bi se približali razvitejšim državam.

Domiceljeva še pravi, da so potrebni tudi konkretni koraki pri vključevanju umetne inteligence v vse procese in panoge, kot so izobraževanje, zaposlovanje, medicina, transport, kmetijstvo … »Pri Microsoftu smo zastavili cilj, da umetno inteligenco vgradimo v vse svoje rešitve in izdelke. A to je le en del naših prizadevanj. Enako pomembno je, da uporabo tehnologij umetne inteligence omogočimo vsem drugim razvijalcem in organizacijam, da jo – kot smo to storili pri osebnih računalnikih – demokratiziramo.« Eksperimentiranje z umetno inteligenco želijo omogočiti množicam uporabnikov, ne glede na raven obstoječega znanja in izkušenj.

Umetna inteligenca bo nujna za rast podjetij, dobičkonosnost in trajnostno naravnanost. Da bi dosegli zadani cilj, pa ne bo smelo manjkati sodelovanja, ambicij, zaupanja v tehnološke novosti in prilagodljivosti. Vsekakor se je smiselno čim prej soočiti z izzivi, ki nas čakajo. Pa smo nanje pripravljeni?

Več lahko preberete tudi tukaj.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.