Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 09. september 2022

Brezskrbno do elektrifikacije voznega parka v podjetju | Petrol

O Petrolovi elektromobilnosti sta v intervjuju odgovarjala Matic Markovič, produktni vodja za storitev polnjenja in storitev sistema, in Luka Strnad Peterca, vodja razvoja infrastrukture za električna vozila.

Veliko je govora o prehodu v nizkoogljično družbo. Kako v Petrolu gledate na to? Kakšno vidite povezavo z elektromobilnostjo 

V Petrolu smo prepričani, da lahko energetska podjetja s trajnostnimi rešitvami na področju mobilnosti tlakujemo pot v bolj vzdržno prihodnost. Zakaj? Danes se nihče ne sprašuje več, če je prehod v nizkoogljično družbo potreben, temveč se predvsem išče načine učinkovite rabe energije in energetsko učinkovitih rešitev. Omejeni naravni viri, energetska draginja in vpliv na okolje so dober motivator za spremembe, tudi na področju mobilnosti.  

Marsikomu je nenavadno, da se Petrol, kot ponudnik fosilnih goriv, loteva
prehoda v nizkoogljično družbo in da širi svoj asortiman trajnostnih rešitev. Kako se je začela Petrolova tranzicija?
 

Naša naloga in poslanstvo sta bila od nekdaj omogočati mobilnost ljudem. In s tem ko se svet okoli nas spreminja, ko se potrebe ljudi, podjetij, lokalnih skupnosti spreminjajo, se spreminjamo tudi. Zato naša tranzicija na področju mobilnosti sega vse od prodaje izboljšanih goriv z manj emisijami do storitev sodobne mobilnosti, kot je recimo elektrifikacija voznih parkov. Sprememb se lotevamo postopoma, saj se zavedamo, da bi sicer lahko marsikoga spravili tudi v stisko, če bi kar čez noč ukinili dobavo določenega energenta.  

Danes je na cesti videt
i veliko električnih vozil in opaziti je trend, da se zanje se odloča vedno več podjetij. Med ponudniki e-mobilnosti je tudi Petrol. Ali je prihodnost res »električna«?
 

Promet se spreminja in že sedanjost postaja vse bolj električna. Električna polnilna infrastruktura se pospešeno razvija, število električnih avtov pa narašča. V Petrolu že vrsto let vlagamo energijo v razvoj novih transportnih možnosti, s katerimi želimo partnerjem pomagati pri prehodu na stroškovno učinkovito in trajnostno mobilnost. Zato širimo mrežo polnilnic in nameravamo do konca leta 2025 imeti v portfelju že preko 1575 električnih polnilnic v upravljanju. 

Razlogov za poslovni najem vozil je vse več. Kateri so po vašem mnenju ključni razlogi? Ali to velja za vsa vozila?  

Poslovni najem vozil postaja zaradi številnih prednosti, predvsem predvidljivih mesečnih stroškov, vse bolj pogosta poslovna odločitev številnih podjetij – in velja za vse tipe vozil, tudi električna. V Petrolu je recimo storitev poslovnega najema električnega vozila aktualna že 4 leta. Uporabnikom omogoča enostavno dostopnost do tehnološko najsodobnejših električnih vozil. Ker ne gre za lastništvo vozila, so uporabniki razbremenjeni dodatnih stroškov in skrbi z vzdrževanjem, ob koncu izteka pogodbe pa električno vozilo preprosto vrnejo. Dodaten razlog pa je spremenjena dohodninska zakonodaja, ki je ukinila boniteto za zasebno uporabo službenega električnega vozila. 

Za občasne potrebe po vozilu smo v Petrolu pripravili tudi možnosti kratkoročnega najema vozil do 30 dni, ki se je izkazal za zelo iskanega predvsem v primeru, ko se podjetja soočajo z večjim številom službenih poti, prevozih na sejme, konference ali druge dogodke. 

Marsikdo ne ve, kje začeti z elektrifikacijo svojega voznega parka. Veliko je govora o tem, manjka pa poenostavitev oziroma konkretizacija tega pojma. Kako lahko podjetje elektrificira svoj vozni park? 

V Petrolu najprej poskrbimo za vzpostavitev pametne polnilne infrastrukture po meri partnerja oz. uporabnika in zagotovimo cel sistem polnjenja e-vozil na različnih lokacijah, doma, na poti – v Sloveniji in tujini. Polnilnice je možno postaviti tudi na želeno lokacijo, kot je na primer sedež podjetja, ki se odloči za poslovni najem. V osnovi podjetjem nudimo celostne rešitve mobilnosti in jim pomagamo pri pregledu in izbiri najbolj ustreznih rešitev glede na njihove specifične potrebe ter želje.  

Kar pa je ključna prednost, ki je hkrati odločilnega pomena za naše stranke, pa je naša celostna podpora strokovnjakov pri sami organizaciji, upravljanju in morebitnih težavah. Poskrbimo za spremljanje delovanja, podporo uporabnikom in vzdrževanje. Veseli smo, da smo pri elektrifikaciji voznega parka na primer pomagali že več kot 100 podjetjem.   
Polnjenje električnega avtomobila. FOTO: Petrol

Urejen vozni park in razpoložljiva vozila, pripravljena za uporabo, so za večino zaposlenih v podjetju samoumevna.
Kaj pa je v ozadju? Kaj vse potegne za sabo, da ima podjetje urejen vozni park?
 

Da so vozila lahko ves čas na razpolago za uporabo, pomeni, da morajo biti redno servisirana, imeti ustrezne pnevmatike za sezono in biti registrirana ter ustrezno zavarovana za cestni promet. Pri tem je vsako podjetje pred pomembno dilemo, ali zmore samo optimalno poskrbeti za svoj vozni park, ali pa temu namenja preveč časa, ki bi ga bilo bolje vložiti v posel? Po naših izkušnjah je upravljanje voznega parka lahko zamudno, toda če zanj poskrbijo strokovnjaki, lahko bistveno pripomorejo k znižanju in optimizaciji stroškov. Upravljanje vključuje poslovni in kratkoročni najem vozil, analitiko in optimizacijo voznih parkov ter storitve od vrat do vrat. Našim uporabnikom pomagamo do krčenja stroškov, nižanja ogljičnega odtisa in povečanja učinkovitosti poslovanja, omogočamo pa jim tudi postopno elektrifikacijo voznega parka in upravljanje polnilne infrastrukture. 

Pri mobilnosti smo ljudje še posebej občutljivi, da imamo storitve na voljo, ko jih potrebujemo. Govora je tudi o pametnih polnilnicah. Kako v Petrolu vidite pametne polnilnice in njihovo vlogo pri razvoju e-mobilnosti?  
 

Številni prepoznavajo prednosti elektrifikacije ravno v tem, da prinaša brezskrbno uporabo e-vozil, ki jih je možno polniti tako doma, kot v mreži javnih e-polnilnic, pa tudi pred trgovskimi centri, ko obiščemo frizerja, ali med tem ko skočimo po nakupih. V Petrolu v okviru celovite rešitve elektrifikacije voznega parka lastnikom električnih vozil ponujamo brezskrbno pot, saj z našo storitvijo polnjenja omogočamo polnjenje na več kot 4.500 polnilnicah v Evropi. Lastnikom polnilne infrastrukture omogočamo vzpostavitev in pametno upravljanje z njihovo obstoječo polnilno infrastrukturo ki med drugim omogoča, da za polnjenje zaračunavajo, da svojo polnilnico izpostavijo več tisoč uporabnikom v Sloveniji in vključitev v sistem mednarodnega gostovanja, s katerim poskrbimo, da je vaša e-polnilnica umeščena na zemljevid ponudnikov e-mobilnosti. Prav tako naša ekipa skrbi za nemoteno delovanje polnilne infrastrukture in 24/7 podporo uporabnikom.  

Ker različne potrebe uporabnikov zahtevajo prilagodljivost pri polnjenju e-vozil, smo oblikovali nove »brezskrbne« pakete polnjenja. Paket »Brezskrbni M« je priporočljiv za voznike, ki prevozijo 7.500 km letno, ob predvideni porabi 19 kWh na 100 km. Za voznike, ki prevozijo 15.000 km letno, je najprimernejši paket »Brezskrbni L«. Za večje število letnih kilometrov pa priporočajo paket »Brezskrbni XL«, ob predvideni porabi 20 kWh na 100 km.

Bi rekli, da je nepomembno, kakšen je vir energije, ki napaja električen avtomobil? 

Danes se vsi zavedamo, da je pomemben tudi vir energije, ki napaja električno mobilnost.  V Petrolu na svojih polnilnih mestih elektriko zagotavljamo iz obnovljivih virov energije in tako delujemo v smeri trajnostno naravnane energetske družbe.  S kombinacijo e-mobilnosti in proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov želimo prispevati k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Poleg številnih sončnih elektrarn smo uradno otvorili že drugi vetrni park v regiji – devet vetrnic v Ljubaču bo letno proizvedlo okrog 96 GWh trajnostne električne energije, kar bo zadoščalo za 30.000 povprečnih gospodinjstev.  
Naslednja investicija na poti energetske tranzicije pa bo v sončne elektrarne na območju Knina na Hrvaškem, ki bodo s proizvodnjo začele predvidoma v začetku 2023. Gre za tri velike sončne elektrarne skupne inštalirane moči 22 MW in s pričakovano proizvodnjo električne energije v višini 29 GWh.  

Pravite, da ste zagovorniki celostnega pristopa, po meri uporabnika, stranke. Kaj to pomeni? 

Službena vozila zahtevajo, podobno kot osebna, skrb in nego. In pot do optimalnega voznega parka je vsekakor proces, ki terja sistematičen pristop po meri uporabnika. Vozila potrebujejo redno vzdrževanje in učinkovito upravljanje. Če podjetje to storitev odda zunanjim strokovnjakom, s tem občutno razbremeni svojo administracijo, izboljša stroškovno učinkovitost vozil, predvsem pa si zagotovi popolno mobilnost v vsakem trenutku.  

Področje e-mobilnosti je zaradi spodbudne zakonodaje zelo zanimivo tako za podjetja kot mesta. V Petrolu zagovarjamo, da je vozni park smiselno opremiti z električnimi vozili postopoma. Za najboljšo optimizacijo stroškov in prehod v brezogljično poslovanje pa svojim uporabnikom nudimo celovito ponudbo energetskih rešitev, vse od izgradnje sončnih celic do polnilne infrastrukture 

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.