Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

ponedeljek, 19. september 2022

Delovno namizje kot storitev? Zakaj pa ne, če s tem ubijemo več muh na en mah. In še prihranimo. | Unistar PRO

Vse od prihoda Microsoftovega navideznega namizja Azure Virtual Desktop si podjetja pozorno ogledujejo, kaj lahko ta platforma naredi za njihovo poslovanje. Najtežji korak je seveda prvi – slovenska podjetja imajo rada svoje računalnike na ali pod delovnimi mizami. Zakaj bi jih preselila v oblak? Zato, ker s tem ubijejo več muh na en mah: namizja so vedno in povsod enaka in lahko uporabnik nadaljuje z delom tam, kjer je končal, so vedno in redno posodabljana ter varovana, saj zanje skrbi zunanji specializirani ponudnik, odpade pa tudi strošek upravljanja, nadgrajevanja in posodabljanja računalnikov.

 

»Še zadnje skeptike med informatiki je storitev Azure Virtual Desktop prepričala med pandemijo koronavirusa, ko je bilo treba zaposlenim, ki so bili prisiljeni ostati doma, kar se da hitro, učinkovito in varno zagotoviti delovno okolje,« obrazloži porast nedavnega povpraševanja po omenjenih rešitvah vodja oddelka Rešitve v oblaku in specialist za Microsoft/Citrix tehnologije pri podjetju Unistar PRO Andrej Puš. Naj služben računalnik nesejo domov, naj uporabljajo domači prenosnik (ki ga delijo z otroci)? Seveda ne, posel mora ostati na poslovni platformi. In oblak se je dokazal, vključno z zagotavljanjem popolne uporabniške izkušnje Windows 10 (in pozneje Windows 11), virtualizacijo pisarniških aplikacij zbirke Microsoft 365, izvajanjem večuporabniških sej itd.

Zmage so bile hitre in hvaležne. A oddelki IT so kmalu ugotovili, da je tudi upravljanje in podpiranje virtualiziranih aplikacij in namizij lahko zamudno in tehnično zahtevnejše od pričakovanega – vsaj v njihovi izvirni obliki ter posebej, če je treba skrbeti za nekaj deset ali sto virtualiziranih (in personaliziranih) namizij. Kaj storiti?

 

Tu na sceno stopi rešitev Citrix Managed Desktops! Oziroma, povedano drugače, poiščemo specialista za navidezna namizja. Citrix že več kot tri desetletja tesno sodeluje z Microsoftom, da bi zagotovil orodja za upravljanje, razširljivost in zmogljivost, ki še dviga že sicer odlične Microsoftove rešitve – kot je Azure Virtual Desktop – na novo raven. Rešitve za virtualne aplikacije in namizja, kakršna je Citrix Managed Desktops, so zasnovane tako, da že od samega začetka zagotavljajo pomoč pri upravljanju in zagotavljanju odlične uporabniške izkušnje uporabnikom, torej zaposlenim. Zakaj prav Citrix v navezi z Azure Virtual Desktop?

Ker ga obvlada in predvsem poenostavi do obisti! Citrix Managed Desktops gre še korak dlje s poenostavitvijo vsakodnevnega upravljanja vaših poslovnih aplikacij, namizij in Microsoftovih rešitev. Z omenjeno rešitvijo namizje resnično lahko postane storitev (desktop as a service (DaaS)) ter oddelku IT zagotavlja prilagodljivost in poenostavljeno upravljanje, ki ga ta želi ob »žongliranju« z nekaj deset ali sto namizji Azure Virtual Desktop. Poglejmo, kako stvar deluje … 

Poenostavljeno upravljanje

Medtem ko Microsoft Azure hitro postaja preferenčna infrastruktura za gostovanje delovnih obremenitev Windows, Citrix Managed Desktops izboljša uporabniško izkušnjo s ponudbo preprostega, a robustnega uporabniškega vmesnika, ki skrbnikom omogoča prilagajanje, upravljanje in uvajanje aplikacij in namizij neposredno iz spletne konzole. Ko informatikom pokažemo moč Citrixove upravljalne konzole, je prva stvar, ki jo izustijo: »To je točno to, kar iščem!« Citrix Managed Desktops vam torej omogoča hitro ustvarjanje katalogov in dodeljevanje uporabnikov ter upravljanje njihovih pravic (do aplikacij, omrežja in drugih virov).

Naj omenimo samo nekaj dodatnih prednosti, ki izboljšajo Azure Virtual Desktop, in ustvarjajo dodano vrednost. Citrix Managed Desktops vam nudi možnost hitrega zagotavljanja varnega namizja ali aplikacije zunanjemu uporabniku, ki ni povezan z domeno, kot je zunanji izvajalec, razvijalec na projektu, vzdrževalec ipd. Citrix Managed Desktops prav tako olajša integracijo lokalnega imenika Active Directory z vašimi virtualnimi namizji, ki jih gosti Azure. Izbira je vaša!

Tudi upravljanje s »slikami« namizij bi težko bilo bolj enostavno in pregledno. Izdelate, posodobite, naložite in upravljate lahko s knjižico slik namizij, kot skrbnik pa lahko z nekaj preprostimi kliki miške izberete, kdaj želite uporabiti nove posodobitve, s čimer preprečite, da bi zaposleni čakali na namestitev posodobitev.


Vas skrbijo stroški? Tokrat boste razmišljali o prihrankih. Vsi vemo: v oblaku je čas denar! Ena ključnih skrbi podjetij pri prehodu v oblak so negotovi stroški virov v oblaku. Medtem ko skupni stroški še naprej padajo, ko tehnologija dozoreva, Citrix ponuja nadzor upravljanja porabe in napredno avtomatizacijo, kdaj vklopiti/izklopiti delovne obremenitve v Azure, da prihranite denar. Zdaj lahko tudi prilagodite urnik, kdaj naj se aplikacije in namizni računalniki izklopijo/vklopijo, skladno s potrebami zaposlenih in nadzorom porabe v oblaku. Upravljana namizja Citrix ponujajo tudi vgrajeno nadzorno ploščo za preverjanje uporabe licenc in računalniških virov.

Izboljšana uporabniška izkušnja

Številne (druge) rešitve za namizja v obliki storitve v ospredje ne postavljajo uporabnika in njegove izkušnje. »Ali ste morebiti upoštevali vpliv slabe izkušnje, ko zaposleni ne morejo učinkovito opraviti svojega dela? Ne trpi samo morala, ampak tudi produktivnost zaposlenih. Medtem ko zagotavljanje aplikacij in namizij iz Azure strankam omogoča dostop do njihovih aplikacij in namizij kjerkoli, Citrix Managed Desktops naredi še korak dlje,« obrazloži najbolj pogosto situacijo »na terenu«, ki jo rešuje omenjena rešitev Grega Zoubek, specialist za Citrix rešitve pri podjetju Unistar PRO.

Omenjena rešitev izkorišča lastno tehnologijo HDX (High Definition Experience), ki dosledno spremlja in prilagaja uporabniško izkušnjo, da uporabnikom zagotovi nemoteno delovanje virtualnih aplikacij in namizij, tudi v okoljih s slabo internetno povezavo ali »ceneno« in strojno manj zmogljivo napravo.

Citrix uporabnikom zagotavlja izkušnjo digitalnega delovnega prostora, do katerega lahko dostopajo s katerekoli naprave (vključno z napravami z operacijskim sistemom Linux ali MacOS) prek njihove priljubljene trgovine z aplikacijami ali preprostega brskalnika HTML. Seveda je vedno na voljo tudi namenska aplikacija. Oddelek IT lahko zaposlenim po meri dodeli aplikacije in namizja, ti pa lahko priročno dostopajo do svojih aplikacij z ene centralne lokacije, podobne portalu.

Dodatno dodano vrednost prinašajo tudi optimizacije rešitev Microsoft Teams in Skype, saj Citrix Managed Desktops optimizira Microsoft Teams za virtualna okolja, vključno z dodatnimi orodji za sodelovanje, integracijo aplikacij in zmožnostmi shranjevanja datotek. Uporabljate Teams ali Skype za podjetja za glasovne ali video klice? Citrix Managed Desktops optimizira glasovne in video klice, tako da so povezave gladke tudi na zahtevnih lokacijah z nizko pasovno širino, kjer je storitev sicer pogosteje motena.

Kaj pa najbolj zahtevni uporabniki – arhitekti, programerji, grafični oblikovalci? Bodite brez skrbi. Ne glede na to, kako intenzivne so vaše 3D-grafične aplikacije, Citrix Managed Desktops poskrbi, da so videti čudovito. Gledanje zemljevidov visoke ločljivosti ali zapletenih inženirskih risb je že sicer zahtevno za oči; uporabniki potrebujejo grafiko visoke ločljivosti – in to zagotavlja Citrix Managed Desktops. Razvijalcem lahko zagotovite globalni dostop in takojšnje sodelovanje iz katerekoli naprave. Omogočite dostop samo do aplikacij, ki jih potrebujejo, ne do celotnega omrežja, pri čemer ohranite varnostne politike podjetja v celoti nedotaknjene.

Varnost, pisana z veliko začetnico

Glede Microsoftovih rešitev vemo, da so vaši podatki zaščiteni že v oblaku, vendar lahko s Citrix Managed Desktops dodatno dvignete nivo varnosti, saj zagotavlja dodatno plast varnostnih ukrepov. Pozna npr. t. i. vodni žig seje, ki na podlagi oznak vsebine pomaga odvrniti zlonamerno vedenje in omogoča sledenje morebitni kraji podatkov. Te (iz)sledljive informacije se prikažejo v virtualni aplikaciji ali namizni seji kot odvračilni dejavnik za tiste, ki uporabljajo fotografije in posnetke zaslona za krajo podatkov.

Potem je tu zaščita identitete. Vsi obožujemo Azure AD, vendar vemo, da je na voljo več (boljših) rešitev za zaščito identitete. Citrix Managed Desktops se lahko integrira z več ponudniki rešitev za zagotavljanje identitete.

Veliko pomislekov imajo podjetja glede tega, da uporabniki za delo uporabljajo svoje lastne naprave, nad katerimi neposredno ne bedi IT-oddelek podjetja. Citrix Managed Desktops ta izziv rešuje s politikami zaščite aplikacij, s katerimi zagotavlja dodatno raven zaščite pred beleženjem pritiska tipk in zlonamerno programsko opremo za zajem zaslona.

Še vedno menite, da virtualizirana delovna namizja v obliki storitve (DaaS) niso za vas? Preizkusite kombinacijo okolja Azure in Citrix Managed Desktops – prav mogoče je, da boste z veseljem odmislili klasične računalnike in delovne postaje.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.