Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

torek, 24. avgust 2021

Digitalna transformacija in avtomatizacija procesov | Aleš Leskošek, izvršni direktor Comtrade System Integration Slovenija

Zakaj ne bi monotonih in ponavljajočih nalog raje prepustili programskemu robotu ter se osredotočili na pomembnejša in odločilna opravila? Prisluhnite predavanjem Comtrade na NT konferenci, kjer bodo predstavili Microsoftove rešitve za robotsko avtomatizacijo procesov (RPA) ter preberite spodnji zapis Aleša Leskoška, izvršnega direktorja Comtrade System Integration Slovenija.

Po dvajsetih letih v IT svetu me fascinirajo vedno novi pojmi, ki postanejo aktualni in okoli katerih se svet nekaj časa vrti. Vsi o njih govorijo na konferencah, vedno je tema okroglih miz, prodajalci razmišljajo, kaj prodati, kupci pa, kaj kupiti. Pred časom je bil to outsourcing, potem cloud, zdaj pa digitalna transformacija.

Velikokrat se mi zdi, da je tema zelo široka in omogoča neskončno podobnih diskusij. Ampak kaj pravzaprav je digitalna transformacija v praksi?

Za tiste, ki me poznate, sem po srcu oseba, ki je zrasla skupaj s podatkovnimi sistemi. Storage je bil moj »otrok« in od SCSI in SAS tehnologij pa do FC in Flash je napredek pri nakupu za organizacijo bil očiten. No, vedno bolj spoznavam, da nova in boljša strojna oprema ne more rešiti vseh težav. In tu pridemo do transformacije. Ozka grla, ki jih ne more rešiti nobena, še tako dobra strojna oprema so začeli biti procesi.

V okviru Comtrade je ena od konkretnih možnosti digitalne transformacije, s katero se ukvarjamo tudi avtomatizacija in optimizacija procesov. Optimizacija procesov z orodji BPM (Business process management) ali RPA (Robotic process automation) lahko izboljša in pospeši delovanje podjetja. Hiperavtomatizacija je po napovedih raziskovalne hiše Gartner glavnih trendov v IT in vsak prihranjen EUR na strojni opremi bi morali nameniti izboljšanju procesov. Primer digitalizacije je torej nadomeščanje monotonih in ponavljajočih se opravil, ki jih opravlja človek. Tako kot v preteklosti v tovarnah za tekočimi trakovi lahko danes programski roboti sprostijo človeške resurse in hitreje ter brez napak opravijo delovne naloge. Takšni roboti so postali običajni pri delu številnih organizacij, saj omogočajo znatno rast produktivnosti, zmanjšanje stroškov in večje zadovoljstvo končnih uporabnikov.

Vendar pa takšni projekti niso klasični IT projekti, ampak mora biti vključena tudi poslovna stran podjetja, kjer je pomembna poslovna analiza in dobro projektno vodenje. Zgolj dobra tehnična implementacija ne bo rešila izzivov. Treba je misliti, kako procese optimizirati pri začetnem projektu in kako potem pozitivne rezultate prenesti na vse dele organizacije.

Pa ne samo to. Avtomatizirani procesi bodo olajšali veliko aktualnih izzivov. Vprašajte se: So vaše ekipe lahko mirno odšle na dopust? Kako delujete, ko se zmanjša delovna sila, obseg dela pa ostane isti?

Pri rešitvah za optimizacijo poslovnih procesov je veliko naredil tudi Microsoft. Ne dolgo nazaj je kupil podjetje Softomotive, letos pa je že bil pozicioniran med vodilnimi podjetji po raziskavi Gartner na področju RPA tehnologiji.

O Microsoft RPA tehnologiji bomo predavali tudi na prihajajoči NT konferenci. Obiščite nas na poslovnem delu predavanj, kjer bomo predstavili praktični primer pri uvedbi RPA tehnologije v slovensko podjetje. Na tehničnem predavanju pa bomo obširneje predstavili rešitev in kako začeti projekte za uspešno optimizacijo poslovnih procesov.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.