Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

četrtek, 02. februar 2017

Gostujoče pero: Igor Pauletič | Se zavedate, kaj se bo zgodilo z vašim poslom do leta 2025?

Leta 2025 bom star 49 let. Prvi otrok bo študiral, drugi bo v srednji šoli in tretji še v osnovni. Zdi se, da bosta vsaj starejša dva ravno v letih, ko bosta sprejemala ključne odločitve o načinu življenja, ki bi ga rada živela, o viziji svoje poklicne poti. Pa to še zdaleč ne bo tako usodno, kot je bilo to morda za generacijo njunih dedkov in babic v njunih letih.

Čeprav so vaša znanja danes vrhunska, bodo morda v le nekaj letih ničvredna

Danes v FrodXu veljamo za vodilne strokovnjake na področju razvoja zavzetosti strank. Ker bi radi ohranjali svoj položaj tudi v prihodnosti, veliko svojega časa namenjamo razpravam, katere korake ubrati v prihodnje, kam pelje razvoj, kako se ljudje spreminjamo in kako tehnologija spreminja družbo.

Če bi danes vprašali katerega od pri nas zaposlenih tehnikov, ki se ukvarjajo predvsem s tehnologijo in običajno ne vidijo celotne slike, kaj dela v FrodXu, bi vam povedal, da ustvarja ”pametne” spletne strani. Take, ki se zavedajo vsakega posameznega obiskovalca oziroma njegovega trenutnega zanimanja in zgodovine v preteklosti izkazanih zanimanj ter mu znajo na podlagi tega dinamično (avtomatsko) prilagajati izbor vsebin in intenzivnost komuniciranja, da ga sistemsko čim bolje nagovorimo in posledično gradimo odnos s stranko, čeprav sploh še ni prišlo do fizičnega stika.

Si predstavljate šok za človeka, ki do vrhunskosti obvlada izdelavo prej omenjenih pametnih spletnih strani, ko pojasnim, da leta 2025 nihče več ne bo potreboval spletnih strani? Da jih ne bo več. Vsaj ne s takšnim konceptom, kakršnega poznamo zadnjih 10 let. Zelo verjetno do 2025 tudi ne bo več javnega interneta. Prenevaren se nam bo zdel. Trdim, da se bodo ponudniki s kupci lahko povezovali mnogo bolj neposredno in interaktivno, kot to omogoča koncept spletnega nastopa za namen trženja danes.

V četrti industrijski revoluciji digitalna povezljivost temeljito spreminja družbo

V knjigi Četrta industrijska revolucija, ki jo lahko brezplačno prenesete tule, ustanovitelj World Economic Foruma Klaus Schwab napoveduje 21 tehnoloških premikov, prelomne točke za te tehnologije in predvidene datume prihoda na trge. Si predstavljate, da bo leta 2025 komercialno dostopen vsadni mobilni telefon? Da bo takrat 10 % očal za branje povezanih v internet? Da bo 10 % ljudi nosilo obleke, ki bodo povezane v internet? Da bodo tudi praktično vse električne naprave povezane v internet? Če danes večino internetnega prometa ustvarimo za zabavo in komunikacijo, bo takrat več kot 50 % internetnega prometa posredovanega v domove za aparate in naprave. Mletje vseh teh megalomanskih količin podatkov že počasi prevzema umetna inteligenca, ki ne bo le analizirala podatkov, temveč bo tudi sprejemala odločitve in upravljala aktivnosti.

Sposobnost učenja in prilagajanja novim razmeram je danes temeljni kapital posameznikov in organizacij

Če bodo obveljala predvidevanja World Economic Foruma, potem je precej jasno, da se bo za povezovanje s strankami v prihodnosti pričela uporabljati precej drugačna tehnologija, kot jo uporabljamo danes. Skoraj sem prepričan, da ta tehnološka znanja, ki jih imajo danes moji najbolj usposobljeni sodelavci, v letu 2025 ne bodo več pomenila kaj dosti. Za zajem podatkov o zanimanju strank se bomo morali znati povezovati s povsem drugačnimi sistemi oziroma jih kupovati od agregatorjev osebnih podatkov (podatkovnih bank). Za komunikacijo s stranko bo precej bolj verjetno treba znati razvijati in upravljati inteligentne holograme in ne spletnih strani, ki znajo avtomatsko pošiljati maile.

Ko to povem svojim sodelavcem, so po eni strani zaskrbljeni, ker nič od tega še niso osvojili. Po drugi strani pa pomirjeni, ker o tem že razmišljamo.

Na dolgi rok rešijo samo entuziazem, kreativno razmišljanje, trdo delo

Če zaključim uvodno misel s svojimi otroki … Pred zaključkom gimnazije, ko naj bi se odločal, kaj bi rad počel v življenju, si nisem predstavljal, da bom leta 2025 podjetjem pomagal graditi in upravljati holograme ter kupovati in obdelovati osebne podatke njihovih potencialnih strank, da bi se hologrami znali smiselno pogovarjati oziroma nagovarjati nove kupce. V resnici mi je to še danes nepredstavljivo, ko se o tem aktivno izobražujem že nekaj časa. Spoznavam pa, da je ključno, da se moji otroci naučijo entuziazma, kreativnega razmišljanja in trdega dela. In da se s srčnostjo lotevajo izzivov na svoji poti. Če bodo razvili to, se bodo z lahkoto prilagajali spremembam, ki se bodo v prihodnje dogajale še bistveno hitreje, kot se nam.

Kaj pa vi? Ste že razmišljali, kaj se bo zgodilo z vašim poslom do leta 2025? Pridružite se nam na brezplačnem dogodku Večer pred četrto industrijsko revolucijo 14. februarja v Kristalni palači v Ljubljani, kjer vas bomo spodbudili k intenzivnejšemu razmisleku, kako bo četrta industrijska revolucija vplivala na vaš posel in življenje nasploh.

igor.pauletic@frodx.com

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.