Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 03. julij 2020

Povzetki predavanj NT Remote | Načrtovanje virov podjetja (ERP) | Od ERP do i-ERP - kaj ponujajo moderne ERP rešitve in kje je njihova dodana vrednost

Prek izmenjave različnih pogledov udeležencev ter prikaza več kratkih demonstracij so govorci predstavili, kako lahko koncept ERP rešitve v oblaku organizacijam pomaga pri trenutnih procesih. Skozi različne perspektive (uporabnika, implementacijskega partnerja in proizvajalca) so predstavili dgovore na vprašanja, kot so kaj je moderen ERP, kakšne so razlike pri pristopu k implementaciji, kakšna so pričakovanja uporabnikov, kako v ERP rešitve vključujemo inovativne IT tehnologije ter katera je ključna dodana vrednost modernih ERP rešitev v primerjavi s tradicionalnimi.

Urban Jovanovič, F&O Sales Specialist, Multi Country, Microsoft, je prepričan, da je moderna oblika ERP-ja nekaj, kar bi morala implementirati vsa podjetja, ki želijo svoje poslovanje posodobiti in nadgraditi. “Agilnost, ki jo danes potrebujejo podjetja in organizacije, narekuje drugačno uporabo ERP sistema,” zatrjuje Urban Jovanovič . V poslovnem okolju so potrebne spremembe in ERP je eden tistih sistemov, ki morajo iti v korak s temi spremembami.

Tehnologije, kot so LoT in umetna inteligenca so postale stalnica na področju poslovnih rešitev in brez njihove uporabe lahko podjetja razvojno zaostanejo. Hkrati ni vse v agilnosti, produktivnosti, pomembna je tudi varnostna komponenta. Varnost v času pandemije igra izredno pomembno vlogo in treba jo je zagotavljati skozi uporabo različnih orodij. “Če lahko zmanjšamo število možnosti (vstopnih točk), ko lahko gre kaj narobe, lahko povečamo nivo varnosti,” je povedal Urban Jovanovič.

Kakšne pa so tiste ključne moderne poslovne aplikacije in kakšna je glavna razlika med modernim in tradicionalnim ERP-jem? Moderne poslovne aplikacije so tiste, ki lahko na določen način napovejo vrsto dogodkov, ki se zvrstijo v konkretni poslovni situaciji. Primer je situacija v proizvodnem procesu, kjer se zgodi izpad proizvodnje zaradi napake v sistemu. V takih primerih je pomembno čim prej vedeti, kje se skriva razlog napake, kaj in kako je možno najučinkoviteje popraviti, da stranke zaradi tega ne bodo oškodovane. Razlika med modernim in tradicionalnim ERP-jem je posledično ta, da moderni ERP napoveduje, kaj moramo storiti, torej nam da priporočilo, signal, kaj moramo storiti, kar je velika dodana vrednost.

Na drugi strani je pri modernizaciji poslovnih procesov in sistemov pomembno optimizirati produktivnost zaposlenih s pomočjo integracije delovnih procesov in opravil, jim omogočiti potrebno znanje, ki ga potrebujejo za uporabo novih ali posodobljenih orodij, ter jih s tem opolnomočiti za trenutno negotovo poslovno prihodnost.

Vsi ERP sistemi za modernizacijo potrebujejo nekaj tehnoloških razširitev. Da se izognemo dodatnemu razvoju/prilagoditvam sistema po meri, lahko za razširitve uporabimo platformo Microsoft Power Platform, ki vsebuje set različnih rešitev – od Power BI, Power APPS, Power Automate do Power Virtual Agents (chat boti) rešitev, skupaj z podatkovnimi konektorji, AI graditelji in ostalimi elementi platforme. S pomočjo dodatnih razširitev lahko pridobimo boljše vpoglede v obnašanje strank, prodajo, produkte in tako sprejmemo bolj pametne odločitve.

Iztok Juvan, Chief Technology Officer, Adacta Dynamics, pravi, da se je na področju ERP-jev v zadnjih nekaj letih zgodila prava mala evolucija. Microsoft Dynamics omogoča, da je proces uvedbe ERP rešitev hitrejši, optimalnejši ter posledično tudi stroškovno učinkovitejši. Poslovno-informacijska rešitev na platformi Microsoft Dynamics je namenjena vsem podjetjem, ki ponujajo strokovne storitve, izboljša izrabo virov, dobičkonosnost projektov in splošno poslovno uspešnost teh podjetij. Z eno samo rešitvijo lahko tako podjetja upravljajo svoje finance in interakcije s strankami ter ocenjujejo in nadzorujejo materialne stroške in stroške dela.

“Prehod na ERP rešitev v oblaku je odlična odločitev, saj nam ni treba skrbeti za kompleksen proces priprave namestitvenega okolja tovrstne rešitve,” zatrjuje Iztok Juvan. Prepričan pa je tudi, da je za implementacijo kompleksne poslovne rešitve potrebna nova, nerigidna metodologija. S tem namenom in kot odgovor na hitro spreminjajoče se poslovno okolje je Microsoft predstavil tudi metodologijo CRP (Conference Room Pilot), ki temelji na kombinaciji waterfall in agilnega pristopa.

Ključni poudarki vsebinskega sklopa Načrtovanje virov podjetja:

  • Moderne poslovne aplikacije so tiste, ki lahko na določen način napovejo vrsto dogodkov, ki se zvrstijo v konkretni poslovni situaciji;
  • Cloud verzija ERP-ja je »all inclusive servis«, saj se posodobitve naredijo tako v okviru sistema kot znotraj aplikacij;
  • Pri modernizaciji poslovnih procesov in sistemov je pomembno optimizirati produktivnost zaposlenih s pomočjo integracije delovnih procesov in opravil ter jim omogočiti potrebno znanje, ki ga potrebujejo za uporabo novih ali posodobljenih orodij;
  • Agilnost, ki jo danes potrebujejo podjetja in organizacije, narekuje drugačno uporabo ERP Sistema, kot so jo potrebovali včasih.

Vsa predavanja iz sklopa Načrtovanje virov podjetja si lahko ogledate na https://www.ntk.si/urnik/remote/. Na voljo so vsem tistim, ki imajo na ntk.si odprt uporabniški račun.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.