Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 11. maj 2018

Tomaž Valjavec | Blockchain: nov pretres v proizvodni industriji?

Tomaž Valjavec | Vodja področja oblačnih rešitev, Microsoft Adriatic

V zadnjih mesecih se je bilo kar težko izogniti vsem razpravam o bitcoinih, kriptovalutah in nenazadnje blockchainu kot jedru digitalnih valut. A če so se te pretežno dotikale donosnosti naložb v kriptokovance, bo v prihodnje ključno stopiti korak vstran in razmišljati, kaj vse bo s tehnologijo mogoče početi. Tudi v proizvodnji, kjer se tehnologija veriženja blokov pripravlja, temeljito preoblikovati neučinkovite procese na področjih, kot so upravljanje zalog ali trgovanje, pričakovati pa gre, da bo predstavila tudi povsem nove poslovne modele, ki bi utegnili resno pretresti industrijo.

Četudi je bil en izmed temeljnih vzgibov blockchaina v začetku odpraviti rigidnosti tradicionalnega finančnega sistema in zamudno potrjevanje transakcij narediti ugodnejše in predvsem hitrejše, je danes že presegel finančne storitve in pronica v domala vse industrije. Služi nam kot decentraliziran sistem za potrjevanje istovetnosti, v katerem več v mrežo povezanih računalnikov ali nodov v realnem času potrjuje isto informacijo. Tako kot nam je internet dal decentralizirano mrežo informacij, nam blockchain ponuja priložnost decentralizacije vrednosti in z njo zaupanje v posrednika prenesti na matematični algoritem, ki bo to lahko opravljal hitreje, varneje in bolj transparentno.

Z vidika proizvodnih podjetij je o tehnologiji blockchain tako smiselno razmišljati kot o sistemu, ki obljublja izboljšanje plačilnih procesov, ki se odvijajo med subjekti v oskrbovalni verigi, kar lahko temeljito zniža "ceno zaupanja", ki jo za potrjevanje podjetja danes plačujejo finančnim institucijam. Blockchain namreč lahko s pametnimi pogodbami samodejno izvršuje poslovne transakcije in sporazume med pogodbenimi strankami, upoštevajoč pogoje, ki so predhodno izpogajani.

V praksi bi to pomenilo, da bi se v primeru dobave blaga izplačilo vsem deležnim subjektom — denimo proizvajalcu, trgovcu in poštni službi — izvedlo v trenutku, ko blago prispe na določeno lokacijo ali ko kupec s podpisom to potrdi. Brez posredništva in brez plačilnih rokov.

A blockchain je lahko za proizvodna podjetja še veliko več kot to. Pozitivno lahko vpliva tudi na samo operativno učinkovitost in zmanjša proizvodne stroške. Povsem enostavno se ga bo denimo dalo uporabiti za beleženje gibanja zalog, ki so jih zaznali senzorji IoT, in zalogam tako natančneje slediti ter jih upravljati, brez potrebe po papirologiji in dokumentaciji. Vse informacije, kot kam so kateri materiali prispeli, kdo jih je obdelal, kdo je prevoznik in od kod prihajajo, bi bilo mogoče zabeležiti v blok v verigi.

 

Tabela: Projekti, ki blockchain vpeljujejo v proizvodno industrijo.

Zakaj je to tako pomembno, se boste vprašali?

Poglejmo:

Stroški v dobavni verigi neposredno vplivajo na finančne rezultate proizvodnega podjetja.

Torej če podjetje proda izdelek za 100 € in je njegov čisti dobiček od tega 5 %, bo veljal enak zaslužek 5 € za čisto vsak prodan izdelek.

Toda zaradi te obratno sorazmerne povezave med stroški in dobičkom, bi podjetje, če bi lahko zmanjšalo stroške nabavne verige s 15 % na denimo 10 %, učinkovito podvojilo svoj čisti dobiček, ne da bi se sploh dotaknili prodajne cene.

Zato ne preseneča, da je po podatkih Business Insiderja na področju tehnologij blockchain najbolj dejavna prav proizvodna industrija. UPS je v lanskem letu že postal prva poštna služba, ki je pripravljena blockchain preizkusiti v logistiki, Wallmart tehnologijo namerava izkoristiti za upravljanje zalog, Bosch se z njim podaja na trg interneta stvari in nad prevare vrtenja števcev v avtomobilih, Airbus na blockchainu ustvarja model upravljanja digitalnih pravic za 3D tisk, seveda pa so tu še zavarovalnice, zdravstvene in druge javne ustanove in industrije, ki bodo vsaka na svoj način občutile novo realnost.

 

Blockchain tako lahko razumemo kot novo točko v digitalnem razvoju. Kako pa se vanj vključiti?

Blockchain v proizvodnji: kje začeti?

Najprej se je pomembno zavedati, da gre v primeru blockchaina za relativno novo tehnologijo in da se bo na trgu pojavilo še veliko novih konceptov, ki jih preskušajo na novo ustanovljeni startupi.

Tako kot v primeru aplikacij, ki jih danes uporabljamo za najrazličnejše poslovne in zasebne namene, se bodo tudi na trgu veriženja blokov pojavile specializirane rešitve, ki bodo reševale specifične potrebe. Nekatere se bodo na razvojni poti po potrebi preoblikovale, večina njih pa bo preprosto izginila.

Zato je za proizvodna podjetja pomembno, da se nestabilnega okolja zavedajo in ga izkoristijo. Enako pomembno kot ugotoviti, kako in kje izkoristiti zmogljivosti tehnologije veriženja blokov, da bi rešili operativne izzive ali razvili nove poslovne priložnosti, bo namreč tudi pridobiti izkušnje, kaj vse je za implementacijo rešitev blockchain potrebno. Predolgo odlašanje bi lahko med proizvajalci, ki so stopili na vlak, in tistimi, ki tega še niso storili, utegnilo ustvariti prevelik razkorak, zato lahko tukaj CIO prevzame izobraževalno vlogo in poskrbi, da so poslovni odločevalci dobro obveščeni o praktični uporabi nastajajočih rešitev blockchain v izbrani panogi. Samo tako bodo proizvodna podjetja lahko imela pripravljen odgovor na disrupcijo, ki jo v nekaj letih pripravlja tehnologija veriženja blokov.

Se želite seznaniti tudi z drugimi trendi, ki jih narekuje digitalizacija? Ne zamudite največjega IT dogodka pri nas in se nam pridružite na 23. NT konferenci!

Prijava na NT konferenco >> https://www.ntk.si/prijava/

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.