Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

četrtek, 22. september 2022

Za vsakim uspešnim podjetjem stoji uspešen IT ponudnik | ALSO

Za uspešne IT ponudnike poskrbijo pri ALSO.

Ko pri svojem delu z večjo ali manjšo mero navdušenja uporabljamo IT storitve, malokrat razmišljamo, kdo vse je bil vključen v verigo ljudi, da nam je bila dotična storitev lahko dostavljena na mizo na pregovornem pladnju.
Od teh storitev, ki jih uporabljate, je odvisen uspeh podjetij, v katerih delamo, in se zato nanje zelo zanašamo. Delati morajo tako, kot je obljubil ponudnik in takrat, ko jih potrebujemo. Pričakujemo pa tudi, da nam IT ponudnik stoji ob strani, ko gre kaj narobe.
In ja, narobe gre lahko marsikaj. Tudi oblak je v bistvu le softver, ki teče na računalnikih nekoga drugega.

Kakšen je bil "oblak" pred desetimi leti?

Morda pomnite, kakšen je bil IT svet okrog leta 2012, ko so podjetja tudi v Sloveniji pričela uporabljati Microsoftove storitve v oblaku? Takrat se je temu reklo še Office 365. Glavni fokus podjetij, tako malih kot velikih, je bil takrat večinoma na zagotavljanju ustreznega hardvera, ki bo podpiral delovanje infrastrukture, ki je tekla bodisi v strežniku pod mizo male pisarne, bodisi v sofisticiranih podatkovnih centrih večjih podjetij. A že takrat smo večinoma vsi že uporabljali računalništvo v oblaku v zasebne namene - Gmail ali Dropbox, denimo.

Na NT konferenci leta 2013 sem, pisec tega prispevka, dobrega poznavalca področja storitev v oblaku, Miho Kralja (v tistem obdobju Slovenec, ki je delal na najvišjih stopnička korporativne lestvice v Redmondu) pobaral, kaj si misli, kdaj bo v Slovenijo pljusknil "cloud computing" val. Prepričano mi je zatrdil, da bo trajalo najbrž tam nekje med 10 do 15 let. 

Slovenija je med tem, tudi zaradi pandemije, v dobršni meri dobro sprejela koncepte SaaS, IaaS, PaaS in očitno sledi prihodnost v obliki XaaS (Anything as a Service), in tako celo prehitela Kraljeva pričakovanja. Čisto brez pretiravanja lahko tudi zapišem, da je bilo računalništvo v oblaku ključen faktor pri tem, da se svetovno gospodarstvo ni povsem ustavilo v obdobju pandemije.

Kje je v tej zgodbi ALSO?

Računalništvo v oblaku je sila kompleksno - s prodajnega, varnostnega, licenčnega in še kakšnega drugega zornega kota.
Tako podjetjem, ki uporabljajo storitve v oblaku, kot tudi IT ponudnikom, ki jih implementirajo, je iz dneva v dan bolj pomembno, da se lahko čim hitreje odzivajo na stanje na trgu. Če se danes pojavi potreba po licenci, jo želijo praktično takoj.
V ALSO imamo platformo (ALSO Cloud MarketPlace - ACMP), ki čas pridobivanja licenc skrajša na minimum. Na njej je Microsoft samo največja izmed softverskih hiš, ponudniki pa lahko prek iste platforme v okolja svojih strank tako rekoč potisnejo licence mnogih drugih podjetij, denimo Acronis, Adobe, AvePoint, BitTitan, Crowdstrike, Kaspersky, Vade, Wrike, če omenim samo nekatere najbolj zanimive.

Kako pomagamo uspešnim IT ponudnikom?

V grobem bi lahko našo vlogo v tem cloud computing ekosistemu strnili na nekaj točk:

  • Smo vezni člen med Microsoftom in IT ponudniki - smo distributer;
  • Za partnerje pridobivamo informacije in jim svetujemo;
  • Razrešujemo licenčne, operativne in druge prepreke, ob katere trčijo IT ponudniki in njihove stranke;
  • Imamo eno izmed najbolj naprednih platform za prodajo storitev v oblaku, kar omogoča IT ponudnikom, da so pri svojem delu čim bolj efektivni;
  • Partnerjem nudimo prvovrstna in mnogokrat brezplačna izobraževanja ter certificiranje, kar postane njihova konkurenčna prednost.

Kdo smo?

V svojih vrstah imamo zelo prizadevne in strokovno podkovane ljudi, ki poskrbijo, da je uporabniška izkušnja vedno na čim višjem nivoju, pa naj gre za stik z našim računovodstvom ali z našo (pred)prodajno ekipo.

Za vse, kar je povezano z Microsoftovim ekosistemom (storitve in programska oprema) smo vam na voljo:

 

Gašper Vilič Purg, Head of Consumptional Business; 

 

Anže Hudnik, Cloud BDM; 

 

Andrej Penko, VL/OVS;

 

Dejan Lah, FPP; 

 

Borut Obran, Technical Presales (Azure); 

 

Matic Zupančič, Technical Presales (Microsoft 365).

Če nas srečate na hodnikih NTK konference, nas kar pocukajte za rokav. Na vprašanja o Microsoft produktih in storitvah vedno radi odgovarjamo. 

Kako pa mi vidimo slovenski trg?  

Bom kar obrnil naslov tega blog prispevka:  za vsakim ALSO partnerjem stojijo uspešna mala in velika slovenska podjetja. Ponosni smo prav na vsako izmed njih.

Blog je zapisal Matic Zupančič, ALSO



Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.