Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

sreda, 08. september 2021

Od ideje do realizacije uporabe enotnega Office 365 okolja | Comtrade System Integration Slovenija

Vedno več je podjetji, ki se soočajo s težavami konsolidacije podatkov v en skupen prostor predvsem, če gre za združitev več podjetji v eno skupino. Prav zaradi tega je današnja tema primer dobre prakse konsolidacije Office podatkov v skupen tenant.

Stranka: Comtrade Group
Storitev: migracija storitev v enotno Office 365 okolje
Poslovna korist: uporaba enotnega kontroliranega okolja
Tehnologije: Exchange 2013, Skype For Business 2013, Office 365, BitTitan

Predstavitev

Kot številna druga podjetja ima tudi Comtrade večino infrastrukture v on-premise okolju. Vendar so tudi večja podjetja prisiljena slediti trendom, ki jih narekuje trg. S tem mislimo predvsem na Microsoft Cloud okolje in integracijo z njim. Comtrade skupino sestavlja več podjetji, katera koristijo enotno on-premis infrastrukturo. Kar iz tehničnega vidika pomeni, da podjetja uporabljajo enotno elektronsko pošto, podatkovni sistem, varnost v komunikaciji itd. Trendom, ki jih je narekoval Microsoft skozi uvajanje Cloud storitev, so začela slediti tudi posamezna podjetja znotraj skupine. Tako je bilo iz naslova skupinske  politike dovoljeno kreiranje lastnih Office 365 storitev za namene testiranj in učenja. Zaradi vse večje uporabe in uporabnosti Office 365 okolja je testno okolje sčasoma postalo produkcijsko nad katerim so bedeli zgolj entuziasti nad tovrstno tehnologijo.

Zaradi vse večje uporabnosti in deljenja produkcijskih dokumentov se je razvila ideja o konsolidaciji Office 365 okolij v enega skupnega, z enotno politiko, enotnimi smernicami ter enemu izmed bolj pomembnim dejavnikom, centralizirano pomoč uporabnikom.

V prvi polovici leta 2020 se je napravila podrobna analiza vseh okolij, ki so bila aktualna za konsolidacijo podatkov. Začel se je razvijati podroben načrt o konsolidaciji storitev in konec leta so se že pričele aktivnosti na Exchange komunikaciji, Skype For Business, SharePoint Online in Microsoft Teams storitvah.

Upoštevati je bilo treba vse varnostne zahteve korporacije in obenem pustiti določeno svobodo uporabnikom. Precejšen odstotek projekta je bil namenjen ozaveščanju zaposlenih preko kratkih namenskih navodil o nadaljnjih korakih in morebitnih spremembah ter preko spletnih delavnic. Konsolidacijo storitev, kot so Microsoft Teams kolaboracija in vsebina prisotna na SharePoint Online straneh, je bilo treba prenesti skupaj v enem koraku, ker je to za uporabnike predstavljal en storitveni servis.

Politika komunikacije elektronske pošte je narekovala, da mora vsa elektronska pošta preiti Comtrade infrastrukturo, kjer je bila preverjena s tehnologijo, ki jo podjetje že uporablja. Za ta namen se je uporabila konfiguracija hibridne postavitve s »Full Classic« topologijo ter uporabo centraliziranega transporta elektronske pošte (“Centralized Mail Transport”) komunikacije. S tem smo dosegli prav to, da se je kontrola elektronske pošte obdržala z enako tehnologijo, kot je bila prisotna pred posegom. Prav tako smo dosegli, da se je Exchange on-premis obdržal za Management storitve ter uporabo ACL (Access Control List).

Kot središče povezovanja in komunikacije se je koristil Skype for Business Server z Enterprise Voice funkcionalnostjo. Sprememba tehnologije iz Skype for Business je v tem primeru predstavljala velik poslovni korak tako v sami uporabi kot razumevanju novega orodja, ki ga je nasledil Microsoft Teams. Sprejeli smo odločitev o ločeni možnosti uporabe Microsoft Teams okolja in neodvisni od trenutne tehnologije. S tem načinom implementacije smo lažje obvladovali okolje s Skype for Business telefonijo, kar je bil ključni faktor pri uporabi te storitve.

Več podjetij, ki predstavljajo Comtrade Group, so do sedaj imela vsaka svojo politiko pri uporabi Office 365 storitev, zato je bilo treba zagotoviti konsolidacijo Office 365 okolij v en centraliziran tenant. Pri konsolidaciji Office 365 smo morali biti pozorni na podatke v komunikaciji preko elektronske pošte, Microsoft Teams kolaboracije, SharePoint Online strani ter podatkov, ki so se nahajali v OneDrive okolju vsakega uporabnika. Ker Microsoft v tem trenutku ne ponuja nobene rešitve, s katero bi lahko migrirali Office 365 podatke, smo zato posegli po namenskih orodjih kot so BitTitan in ShareGate. Tako smo lahko zagotovili, da je bila tranzicija podatkov med prenosom čim bolj transparentna in ne obremenjujoča za samega uporabnika.

Prednosti uporabe enotnega O365 okolja

  • Uporaba enotne prijave / identitete za celotno Office 365 okolje.
  • Enotna točka vstopa za vse zaposlene.
  • Preprostejši način deljenja datotek.
  • Uporaba enega OneDrive for Business okolja.
  • Centralizirana politika za celotno organizacijo.
  • Enotno okolje za Microsoft Teams. Ni potrebe po spreminjanju organizacije.
  • Status prisotnosti v Microsoft Teams je enak statusu v Exchangeu.
  • Lažja uporaba in izraba avtomatike ter ostalih servisov (Power Automate, PowerApps, PowerBI, Microsoft Form).

Vabljeni, da se udeležite predavanj podjetja Comtrade na NT konferenci, kjer bo med drugim razloženo, kako se uspešno pripraviti na podoben projekt, kaj so pasti, na katere je treba paziti, ter katera tehnologija je primerna za uspešen preklop v novo okolje. Do takrat pa smo za vsa vprašanja na voljo na elektronskem naslovu: ctsi.si@comtrade.com.

Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.