Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

petek, 15. september 2023

Dobavitelj IT-opreme, na katerega se lahko zanesete I Lenovo

Lenovo je med pandemijo okrepil svoj globalni tržni delež zaradi proizvodne in logistične odličnosti ter izboljšane storitve v Sloveniji.

Največji proizvajalec računalnikov na svetu, Lenovo, je svoj globalni tržni delež v času pandemije še okrepil. Kako mu je to uspelo? Na račun proizvodne in logistične odličnosti, ki sta nivo storitev dvignili tudi v Sloveniji.

Za slovenska podjetja je bila lani ena najboljših novic, da je tehnološki velikan Lenovo zgradil nov proizvodni obrat v bližini Budimpešte. Zaradi neposredne bližine so bili slovenski uporabniki in podjetja deležni bistveno hitrejših dobav naročenih izdelkov. Le dobro leto dni pa je tovarna blizu madžarske prestolnice potrebovala, da je dosegla pomenljiv mejnik – milijon izdelkov. Obrat na Madžarskem podjetjem v Evropski uniji pomaga pri izpolnjevanju njihovih zahtev po strežniški infrastrukturi, sistemih za shranjevanje podatkov in vrhunskih delovnih postajah ter osebnih računalnikih. Pohvali se z več kot tisoč strankami v 69 državah, obseg in hitrost poslovanja pa sta se v zadnjem letu pospešila. Tovarna pa deluje tudi kot inovacijski center, v letu dni jo je obiskalo več kot 180 strank, kar partnerjem omogoča globlje sodelovanje, preglednost in razumevanje s strankami Lenovo v regiji. 

Odvisno od naročene računalniške opreme, je lahko v preteklosti dobavni rok za zahtevnejše sisteme in sisteme, ki niso bili na zalogi trajal tudi več mesecev, saj so jih morali daleč stran od Slovenije najprej še izdelati in nato poslati z letalom ali ladjo. Nič več. Proizvodni objekt, ki obsega skoraj 50.000 kvadratnih metrov površin v dveh stavbah in treh nadstropjih, je en največjih družbe Lenovo. Proizvodna linija lahko izdela več kot 1.000 strežnikov in 4.000 delovnih postaj na dan – pri čemer je vsaka izdelana posebej po zahtevah strank. Na vsakem koraku so vidne inovativne rešitve in avtomatizacija, ki zagotavlja visoke zmogljivosti, vključno s prvovrstnim sistemom za upravljanje zgradb, ki deluje v delavnici in logističnem prostoru ter skrbi za spremljanje temperature, vlažnosti, stanja sredstev in robotskega označevanja. Vse našteto podjetju Lenovo omogoča, da vzdržuje optimalen nadzor kakovosti svojih izdelkov.


Trajnost, pisana z veliko začetnico

Lokalna proizvodnja ima velik vpliv na trajnost izdelkov, saj ti ne prepotujejo več »pol sveta«, da bi prišli do podjetij in uporabnikov. Promet in logistika namreč ustvarita velik del ogljičnega odtisa posameznega izdelka. A tudi sicer je bil proizvodni obrat v Budimpešti zgrajen z mislijo na trajnost in je od odprtja povečal izolacijo stavbe, dokončal namestitev sistemov senzorjev za osvetlitev in optimiziral uporabo odpadne toplote zračnega kompresorja. Zdaj poteka druga faza namestitve solarnih panelov, s katero se bo zmogljivost sončne elektrarne povečala na 4 megavate, ki proizvede enako količino energije kot približno 12 cistern z zemeljskim plinom. Skozi vse leto se toplota iz proizvodne hale preusmerja in ohranja proizvodne prostore na optimalni temperaturi. Pozimi se za hlajenje sistemov uporablja hladen zrak z zunanje strani objekta, načrtovana je že razširitev tega postopka na celotno tovarno. S ponovno uporabo toplote in hladnega zraka, odvisno od letnega časa, so se stroški energije objekta zmanjšali za 14 %.

S ciljem doseči ničelne emisije toplogrednih plinov v celotni vrednostni verigi do leta 2049/50 je Lenovo zaradi lokacije obrata v središču Evrope dosegel zmanjšanje emisij CO2 pri pošiljkah za več kot 90 %, predvsem na račun manjšega števila prevoženih kilometrov. To skupaj z inovativnimi proizvodnimi postopki, kot je Lenovov patentirani nizkotemperaturni postopek spajkanja, pomaga podjetju pri doseganju njegovih znanstveno utemeljenih podnebnih ciljev.

 

Kot vodilni ponudnik na seznamu superračunalnikov TOP500 v zadnjih petih letih Lenovo še naprej zagotavlja storitve strankam, ki gostijo nekatere največje evropske superračunalnike, z dodatnimi zmogljivostmi iz madžarskega obrata. Mednje spadajo superračunalniški center v Španiji (Barcelona), superračunalniški center v Nemčiji (Leibniz) in SURF na Nizozemskem ter številni drugi visokozmogljivi računalniški centri.

Proizvodni obrat na Madžarskem je del Lenovove globalne proizvodnje, ki obsega 35 tovarn na osmih trgih, ki služijo strankam na 180 trgih – med drugim v Argentini, Braziliji, na Kitajskem, Madžarskem, v Indiji, na Japonskem, v Mehiki in ZDA. Lenovo je splošno priznan po svojem globalnem hibridnem proizvodnem modelu, ki vključuje kombinacijo lastne in pogodbene proizvodnje.


Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.