Ta spletna stran hrani piškotke, da bi vam zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in popolno funkcionalnost te strani.

Analitične piškotke uporabljamo s storitvijo Google Analytics, samo z vašo privolitvijo. Sprejemam Zavrnitev Več informacij

četrtek, 21. september 2023

Samo eden je ThinkPad I Lenovo

Ikona IT-panoge je lani praznovala častitljivih 30 let. Prenosniki ThinkPad so podjetjem in podjetnikom omogočili, da delajo praktično od koderkoli, so tudi zvesti spremljevalci vesoljskih misij.

Če danes povprečnega informatika vprašate, kateri so najbolj zanesljivi in trpežni prenosniki na svetu, bo kot iz topa izstrelil: ThinkPad. Povsem upravičeno. V zadnjih 30 letih je bilo napisanih veliko strani pravega in virtualnega črnila o ThinkPadu in o tem, kako je postal ikona in si prislužil sloves najbolj trpežnega in zanesljivega prenosnika na svetu. Tudi prodajne številke pričajo o tem; včasih še z logotipom IBM, zadnje desetletje in pol pa z značko Lenovo, so prenosni računalniki ThinkPad prepričali več kot 200 milijonov kupcev. To ni naključje.

Družina ustvari ikono
IBM-ova ekipa oblikovalcev je za ustvarjanje povsem nove kategorije izdelkov, da, prenosnih računalnikov pred tremi desetletji še ni bilo v izobilju, poiskala pomoč – obrnila se je na slavnega oblikovalca Richarda Sapperja, medtem ko je Arimasa Naitoh vodil tehnično razvojno skupino na Japonskem. Razvojniki v Yamato Labs so se takoj lotili projekta s kodnim imenom »nektarina«, ki je pozneje postal ikona po imenu ThinkPad 700C. IBM-ov prvi prenosnik ThinkPad je bil javnosti predstavljen 5. oktobra 1992 na tiskovni konferenci na Manhattnu v New Yorku. Mesec dni pozneje je na sejmu COMDEX (današnji CES) v Las Vegasu 700C postal vrhunec med razstavljenimi izdelki. V vsega nekaj mesecih je ThinkPad 700C osvojil več kot tristo nagrad (pa takrat poplava nagrad še ni obstajala) in postal statusni simbol predsednikov in izvršnih direktorjev. Dizajn in inženirska odličnost sta ThinkPad postavili na pot, na kateri je postal ikona, vloga, ki jo je ohranil do današnjih dni. Vsi, ki so sodelovali pri oblikovanju in inženiringu prvega ThinkPad 700C, so verjeli, da so na poti do nečesa posebnega, vendar niti v najbolj norih sanjah niso mogli predvideti izjemnega vpliva in uspeha, ki sta ga izdelek in njegova blagovna znamka doživela. 


Pred leti je David Hill, nekdanji vodja oddelka oblikovalcev, dejal: »ThinkPad s svojo zasnovo ustvarja močno in sinergijsko razmerje med obliko in funkcijo. Usklajuje prefinjeno estetiko, premišljeno oblikovano uporabniško izkušnjo in izjemen inženiring, da bi zagotovil vrhunske lastnosti izdelkov.« To je DNK, ki ga še danes premorejo vsi prenosniki z logotipom ThinkPad. Zasnovani, da zagotovijo odlično uporabniško izkušnjo in na katere se uporabniki lahko zanesejo. »Ne glede na to, kateri model računalnika ThinkPad uporabljate, bo ta naredil tisto, kar potrebujete, ko ga potrebujete in kjer ga potrebujete, brez pompa,« je bil kratek in jedrnat Jovan Glamočanin, direktor trgov v jadranski regiji v družbi Lenovo.

Ko se je družina izdelkov ThinkPad razširila in so se pojavili novi segmenti naprav in z njimi tudi strank, so postali očitni novi izzivi glede kakovosti. Inženirjem je postalo jasno, da morajo ustvariti povsem nov nabor preizkusov. In pri tem so šli res daleč. Rodili so se t. i. »preizkusi mučenja«, z njimi pa tudi legendarna vzdržljivost ThinkPada! Čez ThinkPade so vozili z avtomobili, na njih rezali hrano, z njimi zabijali žeblje, jih polivali … vse z namenom, da naredijo kar najbolj trpežne prenosne računalnike. Kar so poslovni in drugi uporabniki seveda cenili. ThinkPad je pomagal ustvariti revolucijo, kako ljudje lahko delamo z računalniki, kaj vse lahko z njimi počnemo – in to malodane kjerkoli. Na tisoče podjetij lahko svoj uspeh danes pripiše prav revoluciji mobilnega računalništva, ki se je začela leta 1992.


Vedno zanesljivi in inovativni
Nekateri ThinkPad primerjajo z ikonama, kot sta Porsche 911 ali Harley Davidson, ki prav tako odlično kljubujeta času. V New Yorku je v muzeju moderne umetnosti (MoMA) na ogled ThinkPad, edini prenosni računalnik, ki je del stalne razstave. To mesto si je vsekakor zaslužil, čeprav so znali uporabniki občasno ThinkPad zaradi svoje zanesljivosti delovanja in trpežnosti opremiti tudi s pridevnikom dolgočasen. Temu vsekakor ni več tako, saj je v zadnjem desetletju pod okriljem podjetja Lenovo ThinkPad uspešno razširil nabor izdelkov, s katerimi nagovarja kupce v dobesedno vseh segmentih – od direktorjev, raziskovalcev, svetovnih popotnikov do zabave željne mladine.

Status ikone si je ThinkPad prislužil tudi z inovacijami, saj je svetu računalništva kot prvi predstavil številne nove tehnologije. Ta seznam je resnično dolg, naj omenimo samo nekatere prebojne mejnike, ki so zaznamovali dvig uporabniške izkušnje:
    • prvi prenosni računalnik z barvnim zaslonom TFT
    • prvi prenosnik z vgrajenim pogonom CD-ROM
    • prvi prenosnik z vgrajenim pogonom DVD-ROM
    • prvi prenosnik z integriranim Wi-Fi
    • prvi prenosnik z vgrajeno varnostjo na nivoju strojne opreme in bralnikom prstnih odtisov
    • prva mobilna delovna postaja z dvema zaslonoma
    • najlažji polnofunkcionalni 13-palčni prenosnik na svetu
    • najlažji polnofunkcionalni 14-palčni prenosnik na svetu
    • prvi zložljivi osebni računalnik na svetu

Vsi našteti mejniki so uporabnikom pomagali postoriti nekaj več ali bolje. Inovacije so uporabnikom prenosnih računalnikov omogočale doseganje prej nedosegljivega.


Stalna evolucija

Tehnološke preboje bi lahko (verjetno preveč) poenostavljeno zapakirali v tri ključne kategorije: zaslone, zmogljivosti in vmesnik. Zasloni so naš primarni način prejemanja informacij. Do nedavnega so bili vsi zasloni ravni in različnih velikosti. Danes imajo nekateri ThinkPadi že zložljive, pregibne zaslone. Pripravljeni pa so tudi drseči zasloni in zasloni v roli, njihov razvoj (in prihodnost) bosta odvisna od potreb uporabniške izkušnje. Glede zmogljivosti so stvari jasne: ThinkPadi so vedno našli način, kako v omejeno ohišje prenosnika vgraditi kar najzmogljivejše osrednje in grafične procesorje ter jih učinkovito hladiti.

Veliko delo je ThinkPad opravil na področju vmesnikov, torej stika z uporabnikom. Če uporabniki več desetletij prisegajo na odlično tipkovnico in smerno kroglico, to pomeni, da so inženirji nekaj naredili prav. Ta evolucija se bo seveda nadaljevala, naša interakcija z računalniki pa še nadgradila. Z nekaterimi ThinkPadi se lahko že pogovarjamo oziroma jim poveljujemo z glasom ali kretnjami, številna opravila lahko celo prepustimo umetni inteligenci. Ne, to ni več znanstvena fantastika.


Pogled v bližnjo prihodnost
Dolgoročne napovedi se lahko vrnejo kot bumerang, a napovedati, da bo ThinkPad še dolgo ikona v svetu prenosnih računalnikov, je varna stava. Tudi pod okriljem Lenova se je ThinkPad dokazal in ohranil svojo pionirsko žilico in željo po premikanju mejah. Podjetje deluje v industriji, ki jo poganjajo inovacije, v Lenovu zato radi poudarijo, da je njihova »dolžnost« usmerjati in vplivati na tehnologijo ter z njo graditi boljšo prihodnost.


Za več informacij nam pišite na e-naslov info@ntk.si ter se nam pridružite na naših družbenih medijih Facebook, Instagram, Twitter, YouTube in LinkedIn.